Ποιος είναι μεγαλύτερος οφειλέτης αυτή τη στιγμή -στα όρια του κακοπληρωτή- στην αγορά; Το ελληνικό Δημόσιο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ» και τα οποία εμφανίζουν το κράτος να καθυστερεί ποσά άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ, χωρίς να υπολογίζονται αυτά προς τους ασφαλιστικούς φορείς, επιτείνοντας το προβλήματα ρευστότητας που βιώνει σήμερα η αγορά, την ώρα που ο τραπεζικός δανεισμός δίνεται με το σταγονόμετρο.
Τι λέει επ' αυτού το ελληνικό Δημόσιο; Διά του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη κρατάει τουλάχιστον τις επιφυλάξεις του, καθώς, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει τις απαιτήσεις των εξαγωγέων, που τις εκτιμά υπερβολικές, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος από την ενδεχόμενη καθυστέρηση επιστροφής φόρων, αφού δεν μπορεί να τα αποκρύψει από τους ελεγκτές μας και υπογραμμίζει ότι έχει την ταμειακή δυνατότητα να τακτοποιήσει τα χρέη, που υπολογίζει σε 1,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 και πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ, όσα ακούγονται για μεγάλες χρονικές υστερήσεις ή για διαδικασία καθυστέρησης της επιστροφής του ΦΠΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, διαφορετική είναι η άποψη της αγοράς, εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν, με τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους, ότι οι οφειλές του κράτους προς τους κατασκευαστές ξεπερνούν τα 500 εκατ., στους προμηθευτές των νοσοκομείων τα 800 εκατ., στις φαρμακοβιομηχανίες το 1 δισ., στους εξαγωγείς πάνω από 500 εκατ., στα ΕΛΠΕ 140 εκατ., στη ΔΕΗ 100 εκατ., στην Cosco 21 εκατ., στον ΟΑΣΑ περί τα 500 εκατ. ευρώ, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής τα 100 εκατ. ευρώ κ.λπ. Εάν δε, συνυπολογισθούν και οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ, τότε το ποσό ξεφεύγει πολύ. Το εν λόγω χρέος είναι ενδοκυβερνητικό (δαπάνη της κεντρικής κυβέρνησης και έσοδο της γενικής), ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά οφείλονται.
Προκοπης Xατζηνικολαου
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ:
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστικών εταιρειών που στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε δημόσια έργα. Oι οφειλές του Δημοσίου –αν και αυξομειώνονται– ξεπερνούν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, τα 500 εκατ. ευρώ. Στις μεγαλύτερες εταιρείες της 7ης εργοληπτικής τάξης, υπάρχουν οφειλές που διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 30 εκατ. κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ αυτών να βρίσκονται προ των πυλών της κατάρρευσης.
Ταυτόχρονα, η ένδεια έργων στον ιδιωτικό τομέα έχει ψαλιδίσει άλλη μία πιθανή πηγή εσόδων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συνεισφορά κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας στα αποτελέσματα των εταιρειών που πρόλαβαν να έχουν ώριμες επενδύσεις στον τομέα αυτόν. Οι υπόλοιπες μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες βρίσκονται στην αφάνεια, διεκδικώντας με κάθε κόστος τα λιγοστά έργα που προκηρύσσονται και δίνοντας εκπτώσεις που ξεπερνούν πλέον το 50%, δείγμα της απελπιστικής κατάστασης του κλάδου.
Σημειωτέον ότι η ασυνέπεια του Δημοσίου προς τον κατασκευαστικό κλάδο ξεκίνησε ήδη από το 2005, αλλά έλαβε μεγάλη έκταση την τελευταία τριετία. Πλέον, όμως, το οικονομικό περιβάλλον έχει περιορίσει δραστικά τις τραπεζικές πιστώσεις, στερώντας από τις εταιρείες τη δυνατότητα κάλυψης των ταμειακών τους αναγκών.
Ν. Ρουσανογλου
ΥΛΙΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ
1,8 ΔΙΣ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Μέχρι τον Αύγουστο, τα συνολικά χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υλικών πλησίασαν τα 800 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην ελληνική αγορά, εκτιμά ότι από την αρχή του χρόνου έως τον Aύγουστο τα χρέη του Δημοσίου προς τα μέλη του ανέρχονται στα 520 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, μόλις τα 24 εκατ. ευρώ (περίπου το 4,5%) έχουν καταβληθεί στα 193 μέλη του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Αρναούτη, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το χρέος αυξανόταν κατά 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ποσό που μειώθηκε σταδιακά λόγω της πολιτικής συγκράτησης των παραγγελιών που εφάρμοσαν τα νοσοκομεία αλλά και την αναστολή προμηθειών επί πιστώσει στην οποία προχώρησε ο ΣΕΠ τον Ιούνιο.
Αντιστοίχως, ο ΠΑΣΥΠΟΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού) στο τέλος Αυγούστου είχε απαιτήσεις από το κράτος 150 εκατ. ευρώ. Στα 63 μέλη του από την αρχή του έτους έχει καταβληθεί λιγότερο του 5%, ήτοι 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Σαργέτη, πρόεδρο του ΠΑΣΥΠΟΥ, το ποσό της συνολικής οφειλής θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν οι υποχωρήσει οι τιμές των προϊόντων κατά 30%.
Σε ποσό μικρότερο των 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που αποτελείται από 60 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν τζίρο της τάξης των 38 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος αυτός ασχολείται με την κατασκευή, εισαγωγή και εμπορία ιατρικών αναλωσίμων και όπως δείχνουν οι ισολογισμοί, οι περισσότερες δραστηριοποιούμενες εταιρείες έχουν μεγαλύτερο συντελεστή καθαρών κερδών σε σχέση με ό,τι επικρατεί στην αγορά.
Το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί το 2010 κι ενώ ακόμη οι εταιρείες δεν έχουν λάβει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μέσω των οποίων θα αποπληρωθούν για τις οφειλές των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το συνολικό ύψος των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις- μέλη του για τιμολόγια που εκδόθηκαν το 2010 ανερχόταν στις 30 Ιουνίου σε 672,1 εκατ. ευρώ, ποσό που σήμερα είναι ακόμη υψηλότερο.
Θ. Λιακοπουλου - Δ. Μανιφαβα
ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
Οι εξαγωγείς επιμένουν ότι τα ποσά που έχουν λαμβάνειν από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ξεπερνούν τα 500 με 700 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από την άνοιξη έχουν σχεδόν παγώσει. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αμφισβητεί το ποσό.
Γεγονός αποτελεί ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν δηλώνουν το πιστωτικό υπόλοιπο, αλλά επιμένουν ότι με βάση την αξία των εξαγωγών ετησίως, η οποία το 2008 ανήλθε σε 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2009 έπεσε στα 14,3 δισ. ευρώ και το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 διαμορφώθηκε σε 8,7 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό προκύπτει αβίαστα.
Τα ποσά που οφείλονται στις επιχειρήσεις ξεκινούν από τα 120 εκατ. ευρώ (στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διύλιση, παραγωγή και εμπορία πετρελαιοειδών), ενώ σύμφωνα με τους εξαγωγείς σε εκατοντάδες επιχειρήσεις οφείλονται ποσά ύψους 1 εκατ. ευρώ, 500.000 ευρώ και 200.000 ευρώ.
Πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό σε μια εποχή, βεβαίως, που η «στρόφιγγα» παραμένει εν πολλοίς κλειστή. Οι εξαγωγείς έχουν προτείνει συμψηφισμό των επιστροφών του ΦΠΑ με δικές τους φορολογικές υποχρεώσεις, πρόταση, όμως, που έχει πέσει στο κενό. Το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ τέθηκε την Παρασκευή στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ενώ θα τεθεί και την προσεχή Πέμπτη στη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
Δημητρα Mανιφαβα
ΟΑΣΑ
ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΕΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ
Σημαντικά ποσά χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΑΣΑ, ποσά μάλιστα που αν είχαν καταβληθεί μπορεί να μη χρειαζόταν ο Οργανισμός να καταφεύγει κάθε χρόνο σε δανεισμό. Η πλειονότητα των οφειλών αφορούν σε ατέλειες και μειωμένα εισιτήρια τα οποία επιβάλλουν τα διάφορα υπουργεία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας χρωστά, σύμφωνα με πληροφορίες, 140 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Παιδείας 275 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι οφειλές του υπουργείου Εθν. Αμυνας προς τον ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ περίπου, το υπουργείο Δημ. Τάξης (Προστασίας του Πολίτη σήμερα) 550.000, το υπουργείο Πολιτισμού 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Θαλάσσιων Υποθέσεων σήμερα) 1,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΑ προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι δανειακές ανάγκες του ΟΑΣΑ υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ για το 2010, οι οποίες μάλιστα καλύπτονται με εγγύηση του Δημοσίου, το ίδιο το Δημόσιο χρωστά σχεδόν το ανάλογο ποσό στον Οργανισμό.
Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τις αστικές συγκοινωνίες με περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή αντισταθμιστικής καταβολής λόγω του χαμηλού ύψους της τιμής του εισιτηρίου, ως αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού των αστικών συγκοινωνιών ως δημόσιο αγαθό. Ο προγραμματισμός θέλει το ύψος των επιδοτήσεων να περιορίζεται σημαντικά χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΑ.
Αλεξανδρα Kασσιμη
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΥΔΡΕΥΣΗ: 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΟΤΕ, 280 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Περίπου σε 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του δημοσίου τομέα προς τον κλάδο επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Από αυτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές προς τον ΟΤΕ και δευτερευόντως τη Forthnet, που προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του έργου «Σύξευξις» χωρίς να υπάρχει σήμερα συμβατική υποχρέωση.
Αλλα περίπου 20 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι οφείλει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις πληροφορικής, κυρίως για υλοποιήσεις μικρών έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Στο τέλος του 2009 έγινε μια προσπάθεια αποπληρωμής των μεγάλων έργων πληροφορικής του Γ΄ ΚΠΣ που είχαν ολοκληρωθεί και με αυτό τον τρόπο καταβλήθηκαν από τον δημόσιο τομέα, περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΥΔΑΠ
Στα 279,3 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για ανεξόφλητες επιχορηγήσεις που αφορούν τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν και 163,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστούν οι δήμοι της Αττικής στην ΕΥΔΑΠ από ανεξόφλητους λογαριασμούς. Συνολικά, η εταιρεία έχει λαμβάνειν 443 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαίως είναι άγνωστο αν και πότε τελικώς θα εισπράξει, υπό τις σημερινές συνθήκες και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Β. Μανδραβελης - Γ. Λιαλιος
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου