Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

ΤΑ 4 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ABU DHABI MAR ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Στην «αδυναμία» της ελληνικής κυβέρνησης να βρει λύσεις αποδίδουν πηγές της εταιρείας Abu Dhabi Mar τη μη υλοποίηση της συμφωνίας για αγορά των ναυπηγείων από την εταιρεία και την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής».

Κύκλοι της εταιρείας έλεγαν ότι υπάρχουν τέσσερα μεγάλα προβλήματα που δεν έχει λύσει η κυβέρνηση και αν δεν λυθούν, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία:

1 Το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις για την περίοδο προ του 2000 όταν τα ναυπηγεία ήταν υπό κρατικό έλεγχο. Κατά την εταιρεία μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι το θέμα έχει λυθεί διότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα έστειλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχέδιο εγγράφου προς έγκριση».

2 Διευθέτηση εκκρεμών φορολογικών ζητημάτων. Καθώς η Abu Dhabi Mar δεν διατίθεται να αναλάβει φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκαν.

3 Ρύθμιση των χώρων του ναυπηγείου που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στα ναυπηγεία τη δεκαετία του 1950 επί εποχής Νιάρχου.

4 Οσον αφορά πιθανές απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των ναυπηγείων που θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών», δεν είναι διατεθειμένη η Abu Dhabi Mar να υποστεί το βάρος τους.

«Διαγράφηκε»

Με απάντησή του αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Αμυνας διαψεύδει στην ουσία τα όσα ισχυρίζονται κύκλοι της ABU DHABI MAR. Οπως αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος, χθες ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κ. Αλμούνια ανακοίνωσε διαγραφή του προστίμου των 230 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει η Ε.Ε. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ως προς τα άλλα τρία προβλήματα, κατά τον κ. Βενιζέλο, έχουν να κάνουν με θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν μεταξύ της γερμανικής εταιρείας TKMF και της ABU DHABI MAR και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε, για αύριο, συνάντηση με τον πρόεδρο της ABU DHABI MAR κ. Σάφα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα εκκρεμή θέματα.
Γ.Τσακ.

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: