Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ:«ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ».ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΣΥΦΙΛΗ ΣΕ 696 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

Τα πειράματα που έκαναν Αμερικανοί γιατροί σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Γουατεμάλα, κολλώντας τους σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νοσήματα, αναγνώρισαν ύστερα από πολλές δεκαετίες οι ΗΠΑ, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η υπουργός Υγείας Κάθλιν Σιμπέλιους χαρακτηρίζουν "ανήθικα" και "κατακριτέα" τα πειράματα που διεξήχθησαν τη διετία 1946-48.
"Μολονότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν πριν από 64 χρόνια, έχουμε σοκαριστεί που μια τέτοια κατακριτέα έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του δημόσιου τομέα υγείας. Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη από όλα τα άτομα που έπεσαν θύματα τέτοιων αποτροπιαστικών πρακτικών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα πειράματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν τον περασμένο Ιανουάριο η καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης Σούζαν Ρέβερμπι ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την έρευνα που είχε κάνει για το θέμα. Σύμφωνα με την έρευνα της, Αμερικανοί κυβερνητικοί γιατροί μόλυναν σκοπίμως άτομα με σύφιλη και βλεννόρροια. Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ έκαναν τα πειράματα παραπλανώντας τα "ανθρώπινα πειραματόζωα" που πίστευαν ότι εμβολιάζονται κατά της σύφιλης. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν η πενικιλίνη, που τότε είχε μόλις ανακαλυφθεί, μπορούσε να προλάβει τη σύφιλη εκτός από το να τη θεραπεύσει.
Περίπου 696 άτομα, άνδρες κρατούμενοι σε φυλακές και άνδρες και γυναίκες, τρόφιμοι του Εθνικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Γουατεμάλας υποβλήθηκαν στα ανήθικα πειράματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα "πειραματόζωα" των Αμερικανών έγιναν άρρωστες ιερόδουλες, προκειμένου να μεταδώσουν τις ασθένειες στους κρατούμενους άνδρες.
"Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε τα πειράματα ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Άλβαρο Κολόμ. "Αυτό που έγινε εκείνη την εποχή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να καταθέσει προσφυγή", τόνισε ο ίδιος.

ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: