Ενα χρόνο διακυβέρνησης συμπληρώνει αύριο το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκινούσε πέρυσι τέτοιο καιρό την πρωθυπουργική του θητεία με την υπόσχεση να αλλάξει τη χώρα. Η χώρα άλλαξε, όχι όμως έτσι όπως έλεγε στις προεκλογικές ομιλίες και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Η κρίση χρέους ανέτρεψε τα πάντα, από το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών έως τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.
*Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009, ο Γ. Παπανδρέου προσκαλεί το Συνήγορο του Πολίτη, Γ. Καμίνη. Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή, για να σηματοδοτήσει τη νέα σχέση που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση με τον πολίτη.
*Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, 16-18 Οκτωβρίου 2009, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται στην κατάσταση της οικονομίας με το χαρακτηρισμό «εκρηκτική». Το έλλειμμα, τονίζει, επικαλούμενος εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, «θα είναι διπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες». Εντούτοις εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «η κυβέρνηση έχει και βούληση και πρόγραμμα για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας».
Το έλλειμμα στο 12,7%
*Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, το προσχέδιο που παρουσιάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποτυπώνει το έλλειμμα του 2009 στο 12,7% και το χρέος στα 299,4 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4%, αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των κονδυλίων για την παιδεία και προσλήψεις στην υγεία. Με τον περιορισμό της σπατάλης, το έλλειμμα προβλεπόταν ότι θα μειωθεί στο τέλος του 2010 στο 9,4%.
*Στο eurogroup και το Ecofin, 19-20 Οκτωβρίου 2009, οι προβλέψεις αυτές απορρίπτονται και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Η κυβέρνηση παίρνει εντολή να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα σταθερότητας, στις 3 Δεκεμβρίου. Το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού θέλει επιπλέον προσαρμογές 690 εκατ. ευρώ, ώστε να πέσει το έλλειμμα στο 9,1%.
*Οι αγορές είναι επιφυλακτικές και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου ανεβαίνουν σε απαγορευτικά επίπεδα μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους. Στη σύνοδο κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου 2009 ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Τα πρώτα σενάρια για προσφυγή στο ΔΝΤ εμφανίζονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε διάψευση από τις Βρυξέλλες. Δεν διαψεύδονται πάντως οι επαφές με τον Στρος Καν και την ΕΚΤ, για «τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, και για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».
*Στο ίδιο πνεύμα μιλάει ο πρωθυπουργός και στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στο Ζάππειο, στις 14 Δεκεμβρίου και ανακοινώνει ήπιο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει: μείωση των καταναλωτικών δαπανών της διοίκησης κατά 25%, των επιδομάτων κατά 10%, πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών, κλείσιμο γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό κ.λπ.
*Το Ecofin του Φεβρουαρίου ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ. Στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου εκφράζεται η βούληση της Ε.Ε., ότι «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της». «Το πιστόλι στο τραπέζι» που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση, όμως, επιτείνει τη νευρικότητα των αγορών, καθώς ερμηνεύεται ως άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Στις 26 Φεβρουαρίου επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Ακερμαν και ακολούθως ο Γ. Παπανδρέου πάει σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον.
*Στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν στην απόφαση δημιουργίας μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.
*Ο Απρίλιος αποδεικνύεται δυσκολότερος για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Στις 11 Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξειδικεύουν τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου για τη στήριξη της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Στις 23 Απριλίου ο πρωθυπουργός, από το Καστελόριζο, ανακοινώνει ότι έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Το μνημόνιο στη Βουλή
*Το μνημόνιο με την τρόικα υπογράφεται στις 3 Μαΐου 2010, για χρηματοδότηση 110 δισ. ευρώ και τρεις ημέρες αργότερα περνάει από τη Βουλή με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ντόρας Μπακογιάννη. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν το ψήφισαν, Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Β. Οικονόμου, διαγράφονται από την κοινοβουλευτική ομάδα.
*Οι επιταγές του μνημονίου διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, αρχίζουν οι συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, αλλάζει το ασφαλιστικό και το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Στις 5 Μαρτίου γίνεται η πρώτη πανελλαδική απεργία, το συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών και στις 5 Μαΐου γίνεται νέα γενική απεργία και συλλαλητήριο που σημαδεύεται από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το φρικτό θάνατο τριών υπαλλήλων της Marfin.
*Η κυβέρνηση προωθεί τον Ιούνιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης. Παράλληλα συνεχίζεται το έργο των εξεταστικών επιτροπών για τη Siemens και τα ομόλογα και η προανακριτική για το Βατοπέδι.
*Με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών μπαίνει στην πολιτική ατζέντα ο ανασχηματισμός, ο οποίος γίνεται αργά το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου και το νέο υπουργικό συμβούλιο κάνει την πρώτη του συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη. Το νέο σχήμα έχει 48 πρόσωπα από 36 που ήταν στο προηγούμενο. Στις προτεραιότητες είναι η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων από το εξωτερικό με διαδικασίες fast track.
*Στο νομοθετικό πεδίο, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου για την πορεία του προγράμματος σταθερότητας, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, είχαν ολοκληρωθεί 80 δράσεις και εκκρεμούν άλλες 33, που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Στατιστικά μπορεί όλα να εξελίσσονται ομαλά. Η κατάσταση όμως στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας δεν προσφέρεται για γιορτές.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου