Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν τα συνδικάτα που αποφάσισαν να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υποχωρήσει στην αδιαλλαξία της και να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην επίμαχη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Χθες άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, όπου η Δεξιά δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του Σαββάτου τα συνδικάτα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «κωφεύει» στα αιτήματα των εργαζομένων και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πανεθνική απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι στο μετρό και στους σιδηροδρόμους ξεκινούν απεργίες διάρκειας.

Η κυβέρνηση παραμένει ανένδοτη ως προς τα βασικά μέτρα, όπως η παράταση του χρόνου εργασίας στα 62 χρόνια, προτείνει μόνο ορισμένες «βελτιώσεις» για ειδικές περιπτώσεις για θύματα αμίαντου, περιπτώσεις αναπηρίας, για τους ηλικιωμένους άνεργους και ενδεχομένως για γυναίκες με τρία παιδιά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία των λιμενεργατών στη Μασσαλία που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση μερικής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η απεργία τους έχει παραλύσει τον ανεφοδιασμό των τάνκερ με καύσιμα. Στην Κορσική σημειώνεται έλλειψη καυσίμων, απεργία ξεκίνησαν και οι εργαζόμενοι στα δύο διυλιστήρια της Μασσαλίας που εφοδιάζουν με καύσιμα την κεντρική Γαλλία, ενώ εντείνεται η ανησυχία για ντόμινο απεργιών και στα υπόλοιπα διυλιστήρια της χώρας.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: