Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: «ΣΥΣΤΗΜΕΝΗ» ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούζ Μοχάμεντ Ομάρ και 15 ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε τζαμί στην πόλη Ταλουκάν, πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Ταχάρ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν εξακριβώθηκε εάν είχε τοποθετηθεί βόμβα στο τέμενος ή εάν επρόκειτο για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με στόχο τον Ομάρ, αξιωματούχο φίλα προσκείμενο στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και του οποίου ο αδελφός είχε πέρσι δολοφονηθεί από τους Ταλιμπάν.

Σε παράλληλη εξέλιξη, στην Ουάσιγκτον, από έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με τη δράση των μισθοφόρων εταιρειών στο Αφγανιστάν, προκύπτει ότι μέρος των κεφαλαίων χρηματοδότησής τους πήγε κατευθείαν στις τσέπες οπλαρχηγών των Ταλιμπάν, εμπλεκομένων σε δολοφονίες, απαγωγές και ληστείες. Επίσης, στο μεγαλύτερο μέρος των Αφγανών ενόπλων φρουρών που οι εταιρείες μισθοφόρων προσλαμβάνουν επί τόπου και είναι σχεδόν ανεκπαίδευτοι, άρα επιχειρησιακά ανεπαρκείς ή άχρηστοι, αλλά και ανεπαρκώς εποπτευόμενοι από στελέχη του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ.

Με επίσημα στοιχεία του περασμένου Μαΐου υπολογίστηκαν σε 26.000 περίπου οι μισθοφόροι που υπέγραψαν συμβόλαιο με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας -στην πλειονότητα τους Αφγανοί. Τον Αύγουστο ο Καρζάι διέταξε τις διεθνείς εταιρείες μισθοφόρων να κλείσουν μέσα σε ένα τετράμηνο τα γραφεία τους στο Αφγανιστάν και να φύγουν από τη χώρα. Πρόσφατη ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι οκτώ τέτοιες φίρμες έχουν ήδη κλείσει και έχουν κατασχεθεί περίπου 400 από τα όπλα τους.

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: