Η φιγούρα μιας μεσήλικης γυναίκας διαγράφεται έξω από αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων ρούχων στη Νέα Ιωνία. Είναι απόγευμα κι εκείνη στέκεται στο πεζοδρόμιο τείνοντας φυλλάδια στους βιαστικούς περαστικούς.
Φέτος, η προσφορά εργασίας από διανομείς φυλλαδίων είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε και το κυριότερο, όπως τονίζουν άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο, δεν προέρχεται μόνο από νέους. Επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου. Πενηντάρηδες και πενηνταπεντάρηδες που έμειναν άνεργοι, οικοδόμοι ή πτυχιούχοι, γυναίκες 35 και 40 ετών, κυνηγούν τη συγκεκριμένη ημιαπασχόληση που κατά μέσο όρο αμείβεται με 20 ευρώ για 5 ώρες την ημέρα, πλάι σε φοιτητές και μετανάστες που κατά κανόνα απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα.
«Συνήθως στις αγγελίες για διανομείς φυλλαδίων απαντούσαν καμιά τριανταριά άνθρωποι, κυρίως νέοι. Φέτος, ήρθαν περίπου 150 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων ηλικίας 50, 55 ετών. Μάλιστα, είχα και μια περίπτωση 60 χρόνων», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Γκρίτζαλης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στο κέντρο της Αθήνας. Του ζητούν δουλειά παρ’ όλο που έχει πάψει να δημοσιεύεται η αγγελία του σε σχετική εφημερίδα. Ορισμένοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. «Ηρθε ένας κύριος με δύο παιδιά που μένει στο ενοίκιο. Ηταν εργάτης σε οικοδομή, τώρα όμως άνεργος. Παρακαλούσε για δουλειά», λέει αποσβολωμένος ο κ. Γκρίτζαλης. «Ή μια μητέρα με παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς να τους διώξεις;», διερωτάται, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις τους.
Παραδοσιακά «στέκια» για επιχειρήσεις όπως το δικό του φροντιστήριο είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα: Νομική, Χημικό, ΑΣΟΕΕ, Ζωγράφου, Παν. Πειραιά. Για εταιρείες, όμως, που αναλαμβάνουν διανομή φυλλαδίων για λογαριασμό άλλων εταιρειών, όπως πιτσαρίες, κομμωτήρια, γυμναστήρια, και για τους υποψηφίους των ερχόμενων δημοτικών εκλογών δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή. Δουλεύουν κυρίως «χτενίζοντας» οικοδομικά τετράγωνα. Ενας υπεύθυνος συντονίζει μια ομάδα τεσσάρων έως έξι ατόμων τα οποία μοιράζουν τα έντυπα από πολυκατοικία σε πολυκατοικία: σε 5 ώρες 1.300 φυλλάδια.
«Μέχρι πρόσφατα, οι “ομαδάρχες” μου ήταν κατ’ εξοχήν αλλοδαποί – Βούλγαροι, Ρουμάνοι, κ. ο. κ. Φέτος έχω δύο Ελληνες κι ένα Ρουμάνο», λέει η κ. Ελένη Αθανασιάδου, ιδιοκτήτρια εταιρείας διανομής φυλλαδίων και εντύπων. «Οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως μετανάστες που κάνουν αυτή τη δουλειά σταθερά για να βγάλουν τα προς το ζην. Φέτος, τα πράγματα έχουν αναστραφεί. Ερχονται μέχρι και συνταξιούχοι άνω των 60 ετών, αρκετοί άνδρες 50 με 55 ετών που έχασαν τη δουλειά τους. Εχω ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους την άνοιξη και είναι άνεργοι σχεδόν τη μισή χρονιά». Από οικοδόμους και εμπόρους υφασμάτων μέχρι άτομα πανεπιστημιακού επιπέδου. «Προσπαθούμε να τους διασφαλίζουμε τουλάχιστον τρία ημερομίσθια την εβδομάδα», προσθέτει η κ. Αθανασιάδου. «Πέρυσι είχαμε το περιθώριο να τους αμείβουμε και με 25 ευρώ το πεντάωρο, φέτος κατεβήκαμε στα 20 ευρώ. Γενικά, δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά. Υπάρχουν πελάτες που δεν μπορούν να με εξοφλήσουν γιατί χρωστούν και σε εκείνους».
Της Ιφιγενειας Διαμαντη
ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου