Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ…»

Τα στοιχεία φέρνει στο φως αποκαλυπτική έρευνα των επιθεωρητών Υγείας που επί μήνες έκαναν «φύλλο και φτερό» το ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τα παραρτήματα της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής, της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Καβάλας και των Σερρών…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Στα μέσα του 2006 τα πληρώματα ασθενοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα εξαγγέλλουν απεργία και άρνηση μεταφοράς δευτερογενών -όπως αναφέρουν- περιστατικών επικαλούμενοι φόρτο εργασίας αλλά και μη υποχρέωσής τους να καλύπτουν αυτές τις (δευτερογενείς) διακομιδές ασθενών.

Εν τούτοις, παρά την αποχή τους από δευτερογενείς μεταφορές, στο γραφείο μισθοδοσίας στη Θεσσαλονίκη δεν ανέφεραν, ούτε δήλωναν τα ονόματα των υπαλλήλων ή των πληρωμάτων των ασθενοφόρων ώστε να τους κόβονται τα μεροκάματα (η απεργία και αποχή από δευτερογενείς διακομιδές διήρκησαν ως τα μέσα του 2008).

Όσον αφορά την απομαγνητοφώνηση των συνδιαλέξεων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (δηλ. τις κλήσεις που ελάμβανε από συγγενείς ασθενών για τη διακομιδή τους) και τυχόν άρνηση εκτέλεσης εντολών για τη μεταφορά των προγραμματισμένων περιστατικών των πληρωμάτων, δεν είχαν αποτυπωθεί (για προφανείς λόγους από τους συνδικαλιστές) στις κίτρινες κάρτες διεκπεραίωσης…

Όταν λοιπόν οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν το κέντρο συνδιαλέξεων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ζητώντας τις κάρτες καταγραφής και διεκπεραίωσης των τηλεφωνημάτων από συγγενείς των ασθενών, βρήκαν… αέρα κοπανιστό. Στους επιθεωρητές Υγείας οι αρμόδιοι πρόσφεραν τη δυνατότητα να ακούσουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δύο χρόνων. Αυτό όμως πρακτικά ήταν αδύνατον γιατί θα έπρεπε ως άλλοι… πράκτορες να στήσουν αυτί δουλεύοντας σε 12ωρη βάση για δύο χρόνι

Τα φαξ των νοσοκομείων έδωσαν λύση

Έτσι ενώ από τη μια οι επιθεωρητές ήταν αδύνατον να ακούσουν τις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις συγγενών ασθενών με τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ, η άρνηση των εργαζομένων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ να εξυπηρετούν «δρομολόγια» ασθενών προς το σπίτι τους εντοπίστηκε από τα φαξ με τα αιτήματα για μεταφορές εξιτηρίων που έστελναν τα δημόσια νοσοκομεία από την προηγούμενη ημέρα ώστε να υπάρχει χρόνος για προγραμματισμό των «δρομολογίων» από το ΕΚΑΒ. Τι συνέβαινε όμως με τα συγκεκριμένα αιτήματα των νοσοκομείων προς το ΕΚΑΒ με φαξ; Έμπαιναν απλώς στο αρχείο, ενώ από την άλλη δεν δίνονταν ούτε καν στο

γιατρό υπηρεσίας του ΕΚΑΒ ώστε να αξιολογήσει το περιστατικό και να δώσει το «ok» για τη μεταφορά…

Τα αιτήματα έφτασαν στο ΕΚΑΒ αλλά τα σήματα δεν διαβιβάζονταν από τον ασύρματο στο πλήρωμα του διαθέσιμου ασθενοφόρου.

Αποτέλεσμα; Οι συγγενείς ασθενών να ειδοποιούνται από το νοσοκομείο έπειτα από καθυστέρηση ωρών ότι θα πρέπει να πάρουν των ομματιών τους, δηλ. το δικό τους μέσο (αν είχαν) ή ταξί και τα χρήματα της μετακίνησης να πληρωθούν εκ των υστέρων από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

«Φωτιά» το πόρισμα των επιθεωρητών

ΣΤΟ πόρισμά τους οι επιθεωρητές Υγείας μιλούν για μια χαώδη κατάσταση όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζαν οι συνδικαλιστές! Αυτοί αποφάσιζαν ποιους ασθενείς θα μετέφεραν με τα ασθενοφόρα και ποιους όχι κρίνοντας τα αιτήματα διακομιδών που έστελναν με φαξ τα νοσοκομεία αλλά και την αρμόδια νοσηλευτική υπηρεσία του ΕΚΑΒ που θα φρόντιζε την διεκπεραίωσή τους. «Αυτό αποδείχθηκε από τις συνεχείς παρεμβάσεις πάνω στα φαξ», λένε οι ελεγκτές και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «ήταν επεμβάσεις συνδικαλιστών, με το σκεπτικό ότι έτσι διαφύλαγαν τις κινητοποιήσεις τους».

Και σε άλλα παραρτήματα του ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας επικρατούσε αντίστοιχο μπάχαλο… Δεν υπήρχαν διοικητικοί υπάλληλοι και χρέη έκαναν διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Παρ’ όλα αυτά στην Καβάλα, την Κοζάνη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Καστοριά και την Πιερία δεν υπήρχαν προβλήματα καθώς οι εργαζόμενοι -όπως ανέφεραν στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές- έκαναν τις δευτερογενείς διακομιδές όπως εκτελούσαν και τα εξιτήρια των νοσοκομείων…

Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΑΒ υπολειτουργούσε… «Υπάλληλοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης απουσίαζαν αδικαιολόγητα και επανειλημμένα χωρίς να καλούνται σε απολογία και χωρίς να τιμωρούνται πειθαρχικά», αναφέρουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές… Και συμπλήρωναν: «Επακόλουθο των μη γενομένων διακομιδών των εξιτηρίων με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν η επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων των ασθενών-ασφαλισμένων με τα κόμιστρα που πλήρωναν σε άλλα μεταφορικά μέσα για να εξυπηρετηθούν, ζητώντας για το σκοπό αυτό βεβαιώσεις από το διευθυντή-γιατρό του ΕΚΑΒ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: