Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΧΩΡΟΥΣ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ…

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον εργασιακό τους χώρο και την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Λίγο αργότερα εξέδωσαν και γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:
«Πριν τρεις ημέρες ενημερωθήκαμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου για την απόφαση της να δημιουργηθούν νέα τμήματα σε αυτό , επίσης πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια αυτά επίκειται μεταφορά του Πνευμονολογικού στη θέση που βρισκόταν πριν το 2002, στην παλαιά πτέρυγα. Μας ανακοινώθηκε επίσης ότι οι εργασίες για την μεταφορά της κλινικής θα αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ως σύλλογος εργαζομένων συμφωνούμε απόλυτα στην ανάπτυξη του νοσοκομείου και στην δημιουργία των νέων τμημάτων που είναι αναγκαία, ώστε να παρέχονται πληρέστερες υπηρεσίας υγείας στον Λεσβιακό λαό και γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο (νησιωτικότητα – παραμεθόριος). Αυτή η ανάγκη μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι η πρόσβαση στα νοσοκομεία του κέντρου σημαίνει αφενός οικονομική αφαίμαξη και αφετέρου χάσιμο πολύτιμου χρόνου για την υγεία του ασθενή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία για μία ανθρώπινη ζωή.
Εκφρασμένη άποψη του σωματείου μας εδώ και χρόνια είναι ότι η ανάπτυξη του νοσοκομείου για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει στοιχειωδώς τις βασικές προϋποθέσεις α) στελέχωση με το απαραίτητα προσωπικό, β) κατάλληλος χώρος, και γ) υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και να γίνεται με τον σωστό σχεδιασμό και την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου , όχι με βιαστικές αποφάσεις και λύσεις του ποδαριού που αντί να βοηθούν το Νοσοκομείο και να βελτιώνουν την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα δημιουργούν νέα και οξύτερα προβλήματα.

Αναλυτικά για την σημερινή πραγματικότητα:
Α- Ο οργανισμός του Νοσοκομείου δεν μπορεί χωρίς την σύσταση νέου να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.
Έξι χρόνια σχεδόν έχει βαλτώσει στα συρτάρια του Υπουργείου μεταξύ γραφειοκρατίας και ψεύτικων υποσχέσεων, με αποτέλεσμα σήμαρα να μην υπάρχει φως στο τούνελ.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας χρειάζεται 8 τουλάχιστον Νοσηλευτές. Η παράλληλη επίβλεψη από τους ήδη υπάρχοντες Νοσηλευτές του Καρδιολογικού δεν μπορεί να είναι η λύση γιατί αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την νοσηλεία των ασθενών.
Η σκέψη για αφαίρεση νοσηλευτών από άλλα τμήματα θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί ήδη τα υπάρχοντα τμήματα είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν με ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Β- Όσον αφορά την μετακίνηση του Πνευμονολογικού στην παλαιά πτέρυγα θα έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι:
Το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι κοινό με αυτό της καρδιολογικής, Ο χωρισμός των δύο κλινικών θα απαιτήσει τουλάχιστον 6 νέους νοσηλευτές. Τώρα όμως με το υπάρχον προσωπικό δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να λειτουργήσουν δύο τμήματα σε ξεχωριστό χώρο.
Η μετακίνηση της κλινικής στην προτεινόμενη θέση την υποβαθμίζει γιατί είναι ακατάλληλος ο χώρος, μειώνονται οι κλίνες της, την ίδια ώρα που δεν επαρκούν οι υπάρχουσες.
Η μετακίνηση της πνευμονολογικής θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στις παθολογικές κλινικές, επίσης θα εκλείψει η δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου σε περιπτώσεις επιδημιών (επειδή αυτοί οι θάλαμοι είναι απομονωμένοι, χρησιμοποιείται ως απομόνωση σε περίπτωση έξαρσης λοιμώξεων).
Για όλους αυτούς τους λόγους με τις υπάρχουσες συνθήκες δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην παρούσα φάση στη δημιουργία της ΜΑΦ. Θα είμαστε στο πλευρό της Διοίκησης σε κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων που χρειάζονται ώστε το συντομότερο δυνατόν να είμαστε σε θέσε να λειτουργήσουμε την νέα μονάδα.

Όπως ίσως θα έχετε υπόψη σας και στο παρελθόν προηγούμενες διοικήσεις είχαν εξαγγείλει και μάλιστα δια στόματος Υφυπουργού Υγείας (κ.Γιαννόπουλου) την μονάδα εμφραγμάτων χωρίς να έχουν λάβει υπόψη παραμέτρους, όπως η χωροθέτηση, η στελέχωσή κλπ. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να μείνουν στα λόγια και να επαληθευτεί ο σύλλογος εργαζομένων που τότε είχε επισημάνει ότι ήταν αδύνατη η λειτουργία της Μ.Ε. με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Την ίδια εξαγγελία έκαναν στη συνέχεια και οι δύο προηγούμενες διοίκησης του νοσοκομείου που είχαν την ίδια τύχη.
Από αυτές τις εξαγγελίες μέχρι την σημερινή όχι μόνο δεν επαλείφθηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, αλλά αυτά μεγεθύνθηκαν. α)Το προσωπικό είναι λιγότερο μερικές δεκάδες λιγότερο από την αποχώρηση των stage, συμβασιούχων κλπ. και την συνταξιοδότηση μόνιμου προσωπικού. β) η ασφυκτική κατάσταση από την έλλειψη χώρου εντάθηκε από την ανάπτυξη του ογκολογικού ιατρείου, νευρολογικού, νεφρολογικού.

Έτσι για άλλη μια φορά χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις εξαγγέλλονται νέα τμήματα, όμως η δημιουργία νέων τμημάτων χωρίς υποδομές, προσλήψεις προσωπικού – πράγμα που προϋποθέτει νέο οργανισμό- αντί να αναβαθμίζει υποβαθμίζει συνολικά τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο.

Από τις παλαιότερες αντιδράσεις του συλλόγου για την Μ.Ε. μέχρι την σημερινή για την ΜΑΦ μεσολάβησε η δημιουργία του ογκολογικού ιατρείου και η έλευση του νευροχειρούργου. Ο σύλλογος μας όταν ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί το ογκολογικό, κατανοήσαμε την αναγκαιότητα της λειτουργίας του, (η συχνή μετάβαση στην Αθήνα είναι εξαιρετικά μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία για αυτούς τους ασθενείς) που ξεπερνούσε τις όποιες ενστάσεις μας και συναινέσαμε. Ανάλογη στάση κρατήσαμε και στην περίπτωση του νευροχειρούργου
Όμως σήμερα παρά την ομολογουμένως υπαρκτή αναγκαιότητα για την λειτουργ, δεν μπορεί να συναινέσουμε, γιατί η αριθμητική δύναμη του νοσηλευτικού προσωπικού έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε δυνατότητα. Ήδη η ποιότητα των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών έχει χτυπήσει κόκκινο, όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.»

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΡΙΧΟΥ ΦΩΝΤΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: