Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του Μνημονίου αν δεν πέσουν αρκετά τα επιτόκια έως το 2013 άφησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, αν οι αγορές δεν έχουν «ανοίξει» για την Ελλάδα έως το 2013, τότε δεν θα υπάρχει άλλη λύση από την αίτηση για νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρχει αντάλλαγμα: η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις, δηλαδή θα συνεχίσει αν τελεί υπό την εποπτεία των δανειστών της.
Εκτίμησε ότι το όριο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές θα είναι η μείωση του επιτοκίου κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Σε αυτά τα επίπεδα, πρόσθεσε , το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αναχρηματοδοτεί δάνεια υψηλότερου επιτοκίου ή να βγει στις αγορές, μόνο ως ένδειξη «δύναμης», δηλαδή σε μία προσπάθεια ταχύτερης αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.
Ανέπτυξε διάφορα σενάρια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (ανεξάρτητα δηλαδή από το αν θα συναφθεί και νέο δάνειο). Είπε ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα τάιμινγκ στην κίνηση επιμήκυνσης ώστε ούτε να γίνει πολύ αργά ούτε όμως και πολύ γρήγορα με κίνδυνο να το εκλάβουν οι αγορές ως ένδειξη πιθανής αποτυχίας του προγράμματος. Η επιμήκυνση μπορεί να γίνει είτε με την διεύρυνση της περιόδου κανονικής αποπληρωμής, με την διεύρυνση της περιόδου χάριτος (3,5 έτη από την καταβολή της δόσης σήμερα) ή και των δύο.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος
Για το θέμα την έρευνας στο έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009 ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντες είπε ότι δεν έχει «κλειδώσει» αλλά εκτιμά ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 δεν θα ξεπεράσει το 14,5% του ΑΕΠ, ενώ έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.
Θα είναι όσες δεν μπορούν να καλύψουν με τα έσοδά τους τουλάχιστο το 50% του ενεργητικού έχοντας έτσι ισόποση ανάγκη συνδρομής από τα κρατικά ταμεία.
ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου