Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΟΙ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ! ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΥΣ

Προς όφελος του εχθρού της, των Ταλιμπάν, αποβαίνει τελικά η ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει η αμερικανική κυβέρνηση προς τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που αποκαλύπτει ότι οι συμβαλλόμενες με το αμερικανικό κράτος εταιρείες δεν κατορθώνουν τις περισσότερες φορές να στρατολογήσουν άτομα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και καταλήγουν να προσλαμβάνουν τοπικούς πολέμαρχους. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, τα δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων καταλήγουν, έστω και εμμέσως, στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ζητεί να ληφθούν «άμεσα και δραστικά μέτρα» για τη βελτίωση της κατάστασης, καθώς κάθε χρόνο δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, οι οποίες έχουν ως βασική αποστολή τους την προστασία των εφοδιοπομπών από τις επιθέσεις των ανταρτών. Υπολογίζεται ότι το προσωπικό ασφαλείας στη χώρα, που αποτελείται κυρίως από Αφγανούς, φτάνει σήμερα τα 26.000 άτομα. Οι 9 στους 10 εκ των οποίων εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας στο Αφγανιστάν παρέχουν προστασία σε κάθε επίπεδο, από την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών ως τη συνοδεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι έδωσε στις ιδιωτικές εταιρείες διορία τεσσάρων μηνών για να σταματήσουν τη λειτουργία τους στο Αφγανιστάν.

«Η εξάρτησή μας από τις ιδιωτικές εταιρείες στο Αφγανιστάν έχει ενδυναμώσει τους πολέμαρχους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Καρλ Λιβάιν. «Αυτές οι εταιρείες απειλούν την ασφάλεια των στρατευμάτων μας και θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία της αποστολής μας» συμπλήρωσε. Η έκθεση παρουσιάζει μια πολύ ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με δεκάδες άτομα να προσλαμβάνονται και να εξοπλίζονται με σύγχρονο οπλισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος της ταυτότητάς τους, για να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι διατηρούν δεσμούς με τους Ταλιμπάν. Επισημαίνεται επίσης ότι το δέλεαρ των υψηλών απολαβών που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας απομακρύνει έμψυχο υλικό από τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, όπου οι μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί.

Η έκθεση συμπληρώνει πρόσφατη έρευνα του Κογκρέσου η οποία αποκάλυψε ότι εταιρείες φορτηγών στο Αφγανιστάν πλήρωναν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τοπικούς πολέμαρχους με υπόγειες διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν, για την προστασία των αυτοκινητοπομπών εφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: