Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2010

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Πού είναι όλοι αυτοί οι μετανάστες και οι ομογενείς που υποτίθεται θα αλλοίωναν το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τις εθνικιστικές κορόνες Ν.Δ. και ΛΑΟΣ;

Μόνο 12.762 θα σηκώσουν το παραβάν της κάλπης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αριθμός ο οποίος δεν είναι ικανός να επηρεάσει την έκβαση του αποτελέσματος.

Οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για εισροή 170 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων, βάσει πάντα του νόμου, ο οποίος προέβλεπε ότι δικαίωμα εγγραφής στα δημοτολόγια έχουν περί τους 120 χιλιάδες αλλοδαπούς με δελτίο ομογενούς και 70 χιλιάδες μετανάστες που απέκτησαν άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή αορίστου διαμονής στη χώρα μας.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, σχολιάζουν ότι «ειδικά η μικρή προσέλευση των ομογενών πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αναμένουν την απόκτηση ιθαγένειας, οπότε και θα αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτό και προτίμησαν να μην μπουν στον κόπο για την απόκτηση εκλογικού δικαιώματος».

Προσθέτουν ότι η μικρή συμμετοχή μεταναστών οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: «Μπροστά στο καθημερινό κυνήγι της επιβίωσης, λίγοι είχαν τον χρόνο και τη διάθεση να χάσουν μεροκάματα για να συλλέξουν και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους». Αναφέρουν επίσης «δυσπιστία απέναντι στο κράτος και αδιαφορία στο δικαίωμα που κατέκτησαν, το οποίο ενδεχομένως να πιστεύουν ότι δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στο σύνολο των νέων εκλογέων οι 10.097 (79%) είναι μετανάστες και 2.665 ομογενείς (21%). Οι περισσότεροι εμφανίζονται στις εκλογικές περιφέρειες Α' Αθηνών (1.898), Β' Αθηνών (2.159) και Νομού Αττικής (2.017).

Οσο για το εκλέγεσθαι, στα ψηφοδέλτια αρκετών παρατάξεων στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ονόματα μεταναστών-ομογενών, ενώ μικρή είναι η παρουσία τους στον Πειραιά. Οι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα του δημοτικού και διαμερισματικού συμβούλου. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για τις περιφέρειες. Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν πρόκειται για μερική παραχώρηση δικαιώματος, καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμμα: «Το αξίωμα του δημάρχου εμπλέκεται με αρμοδιότητες που ανήκουν στον πυρήνα του κράτους. Βάσει του Συντάγματος, η άσκηση δημόσιας εξουσίας γίνεται, κατ' αρχήν, μόνο από έλληνες πολίτες».

Ο Σύριος Σλίμπι Αϊμάν και ο ομογενής Μιχάλης Κυρούσης είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο του Ν. Κακλαμάνη, που στηρίζει Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Υποψηφιότητα ως διαμερισματικοί σύμβουλοι με τον ίδιο συνδυασμό έθεσαν η Σουδανή Μαρία Αμπντέλ Ραχήλ και ο ομογενής Παναγιώτης Ντούλες.

Ο κ. Αϊμάν λέει ότι έχει προτάσεις «για να μπει τέλος στο χάος που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Μπορούν να ληφθούν μέτρα που να μην είναι επώδυνα, τόσο για την πόλη όσο και για τους μετανάστες».

Δύο γυναίκες και έναν άνδρα μετανάστη έχει στο ψηφοδέλτιό του ο Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους. Ολοι τους θέτουν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τους Ζωή Κυπριάνοβα (Ρωσία), Νεντιάλκα Καραγιόζοβα (Βουλγαρία) και Γιουσέφ Αζέρ (Αίγυπτος).

Η κ. Καραγιόζοβα θεωρεί ότι «είναι μια σπουδαία ευκαιρία για τους μετανάστες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, τώρα που τους δίνει ο νόμος τη δυνατότητα.

Στην «Ανοιχτή Πόλη», με υποψήφια δήμαρχο την Ελένη Πορτάλιου, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες μεταναστών. Ο Αλβανός Πίρο Τάσε και η Ρωσίδα Σβετλάνα Βασιλείου διεκδικούν ψήψο ως δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο Αβιάζ Ραμαντάν (Αλβανία) ως διαμερισματικός.

Ο κ. Τάσε σχολιάζει «ότι η Ανοιχτή Πόλη ήταν πάντα κοντά στους μετανάστες». Και συμπληρώνει: «Το δικαίωμα ψήφου είναι ένα βήμα για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου».

Στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Σοφιανό, τον οποίο στηρίζει το ΚΚΕ, δεν υπάρχει υποψήφιος μετανάστης ή ομογενής.

Φτωχή είναι η παρουσία τους και στον Πειραιά. Τρεις μετανάστες θέτουν υποψηφιότητα ως διαμερισματικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μίχα, υποψήφιου δημάρχου που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Γκιουλέκας συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του δύο ομογενείς ως διαμερισματικούς σύμβουλους: τον Κώστα Γέρο και τον Μωυσή Ηλιάδη.

Τα ονόματα επτά υποψηφίων, όλων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και την Αυστραλία, υπάρχουν και στον εκλογικό συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Πρόκειται για τους Αναστ. Τελίδη, Νικ. Μελίδη, Παναναγιώτα Μπαχτσεβάνα, Σύλβια Πολυχρονιάδου, Φώτη Σαχινίδη, Βασίλη Φασούλα. Πλην του πρώτου, οι υπόλοιποι είναι διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Τρεις μετανάστες και μία ομογενής είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, που τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι Χαλίντ Αλ Τζαμάλ, Γκιονέρ Ισμαήλογλου, Ιωάννης Καραμπετιάν και Αννα Μανουσαρίδου.

Στον εκλογικό συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Μάτη, που στηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους, είναι υποψήφια η Εβις Καγιά από την Αλβανία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το προσχεδιο του νομου ουδεμια σχεση ειχε με αυτο που τελικα ψηφιστικε και το οποιο το συμβουλιο της επικρατειας το εκρινε αντισυνταγματικο..φαντασου το προσχεδιο τι ηταν..

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά μένω στο Δήμο Αθηναίων και στηρίζω τον Κακλαμάνη και πάλι. Πιστεύω ότι διαψεύστηκαν όλοι αυτοί που εδώ και 1-2 μήνες έλεγαν ότι θα ξαναβγεί μόνο και μόνο επειδή θα ψηφίσουν οι μετανάστες. Οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν πρώτο και πιστεύω ότι θα βγει, χωρίς όμως ο καταλυτικός παράγοντας να είναι οι νέοι αλλοδαποί ψηφοφόροι.