Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ"…ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ…

Να μην είναι η Ελλάδα η μόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη και να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου "Δουβλίνο-2", ζήτησε σε σημερινή συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ.

Ο κ. Νόβακ, ο οποίος με εντολή του ΟΗΕ επισκέφτηκε την Ελλάδα και εξέτασε την εκεί κατάσταση των προσφύγων και των αρμοδίων υπηρεσιών, τόνισε πως, παρ' όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι καταστροφικές καθώς οι ελληνικές υπηρεσίες είναι υπερφορτωμένες.
Όπως είπε, η Ελλάδα είναι επιφορτισμένη με τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρώπη για την διαχείριση της μετανάστευσης και ενώ το 2008 στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 50% όλων των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010, έφτασε στο 90%.
Σύμφωνα με τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ, οι αιτίες για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και στον Λίβυο ηγέτη Καντάφι, δεν φτάνουν πλέον πρόσφυγες στην Ιταλία και ό, τι συνέβαινε παλαιότερα με την Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα, έχει μετατοπιστεί τώρα προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας της Συμφωνίας του Δουβλίνου που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων σε εκείνη τη χώρα στην οποία έχουν υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου. Ο κ. Νόβακ ζήτησε την παρέμβαση της Ευρώπης και την άμεση διακοπή όλων των επαναπροωθήσεων στη βάση της Συνφωνίας "Δουβλίνο-2", τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να επιτρέπεται κανενός η επαναπροώθηση στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο άρθρο 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια και οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες.

Ο κ. Νόβακ θεωρώντας, όπως σημείωσε, ακατανόητο το ό, τι μία χώρα, η Ελλάδα, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, θα πρέπει να σηκώνει το κύριο βάρος της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ζητήματα προσφύγων.

Ακόμη, ο εντεταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε σε από κοινού προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες, κατά την άποψή του, θα πρέπει να αναζητήσουν μια λογική πολιτική μετανάστευσης, και ως παράδειγμα ανέφερε ένα σύστημα ποσόστωσης ή μία κοινή διαδικασία ασύλου, όπως είχαν συμφωνηθεί ήδη το 1999 από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Τάμπερε.

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και όλο το Ευρωκοινοβούλιο με μία συγχρονισμένη κίνηση που θα ζήλευε και αθλητής συγχρονισμένης κατάδυσης,ξύσανε τα αρχίδια τους.........

Ανώνυμος είπε...

''Συμφωνώ Απόλυτα Μαζί σου..''"

Adreas είπε...

" Συμφωνώ απολύτως Μαζί σου...