Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥΣ…ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Σε απεργία πείνας για το... τσιγάρο διακήρυξαν ότι θα προχωρήσουν δεκάδες περιπτερούχοι από όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, για να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, στην τριήμερη «πανελλαδική» απεργία που είχε εξαγγείλει η ΟΠΚΕ (Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος) και ξεκίνησε χθες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιφύλαξαν ψυχρή υποδοχή.

Οι δεκάδες περιπτερούχοι που βρέθηκαν χθες το πρωί με μαύρες σημαίες, πανό και αντίσκηνα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, συνάντησαν τα περίπτερα της πρωτεύουσας ανοιχτά. Στην πορεία διαμαρτυρίας τους προς τη Βουλή φώναζαν σε κάθε ανοιχτό περίπτερο «ξεφτίλες», ενώ δεν έλειψαν και μικρές αψιμαχίες.

Οι περιπτερούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση του ποσοστού κέρδους τους μετά και την αύξηση του ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα, έχουν ως αίτημα το θεσμοθετημένο καθορισμό ελάχιστου ποσοστού κέρδους 8,2%.

«Είναι αδιανόητο να αγοράζουμε τσιγάρα 2,94 ευρώ και να τα πουλάμε 3. Θα αφανιστούμε ως κλάδος»: αναφέρουν οι περιπτερούχοι. Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: «Απεργία πείνας, όχι στην εξόντωση του περιπτερά καπνοπώλη» και «Μην εκτελείτε τον κλάδο μας - εδώ και τώρα θεσμοθέτηση ποσοστού 8,2%. Ας πρυτανεύσει η λογική».

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, που στηρίζει την απεργία των περιπτερούχων, αναφέρει πως ο φόρος στα προϊόντα καπνού έχει οδηγήσει στη μείωση από 8% σε 2% του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων.

Ωστόσο, διάσπαση έχει προκύψει στους κλάδους των περιπτερούχων, αφού η Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης έχει ταχθεί κατά της απεργίας, μέχρι να εκτιμήσουν τα νεότερα δεδομένα, μετά και τη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: