Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Αντιδράσεις -και από κυβερνητικής πλευράς- συνάντησε η χθεσινή προαναγγελία του υπουργού Υποδομών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη συγκρότηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής που θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης των δημόσιων έργων.

Οπως πληροφόρησε ο Δ. Ρέππας τα μέλη της επιτροπής, ο ρόλος του οργάνου που συγκροτείται έγκειται: στην πιστοποίηση της ωριμότητας ενός έργου, στον έλεγχο των τευχών δημοπράτησης, στην αξιολόγηση των ενστάσεων των συμμετεχόντων. Επιπλέον τα μέλη της Αρχής θα ελέγχουν τις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου, ενώ προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων της στις επιτροπές παραλαβής.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού σκόνταψαν στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και στις ενστάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ. «Στις τρεις συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες υπεισέρχεται τώρα και μια τέταρτη», υποστήριξε ο Γ. Φλωρίδης, μιλώντας παράλληλα για υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μ. Παπαϊωάννου, αποδεχόμενος τη σύσταση της νέας Αρχής.

Επιφυλάξεις για τη συγκρότησή της εξέφρασε και ο Ν. Αλευράς, εξηγώντας πως φοβάται «για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των προβλημάτων που υπάρχουν και των λύσεων που προσπαθούμε να βρούμε».

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε τρία κριτήρια στα οποία θα στηρίζεται η ανάθεση των έργων: την καλύτερη οικονομική προσφορά, τον συντομότερο χρόνο κατασκευής του έργου και τον μεγαλύτερο χρόνο εγγύησής του. Προβλέπεται ακόμη, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, σύμφωνο ακεραιότητας που θα υπογράφουν οι εργολήπτες προκειμένου να διαπιστώνεται η νομιμότητα των διαδικασιών ανάληψης του έργου- σε περίπτωση παραβίασής του ορίζονται βαρύτατες ποινικές κυρώσες και υψηλά διοικητικά πρόστιμα. Προγραμματίζεται, τέλος, σε δεύτερο χρόνο, η δημιουργία μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων.

Ε.Δ.Β.

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ?