Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ:ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ, ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ...

Η επιβεβαίωση του προφανούς, δηλαδή ότι δεν μπορεί να αποδώσει η αύξηση της φορολογίας εν μέσω ύφεσης, στρέφει το οικονομικό επιτελείο στην περαιτέρω περικοπή δαπανών.

Στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά, εκτός από το μόνιμο «θύμα» που είναι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, θα μπουν και τα κοινωνικά επιδόματα. Ηδη σχεδιάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και το «ψαλίδισμα» των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ρεπορτάζ σελ. 6). Σε νέες περικοπές αποδοχών αναμένεται να οδηγήσει και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δύο μήνες πριν από το τέλος του έτους, οι πιθανές «τρύπες» στο σκέλος των εσόδων αυξάνονται. Ακόμη δεν έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ εκκρεμεί η αποστολή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ του 2009. Η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ξεκινάει τη Δευτέρα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν λάθη στα ειδοποιητήρια, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Αβέβαιη είναι και η ανταπόκριση που θα υπάρξει από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι αποφάσεις για τα φορολογικά μέτρα του 2011 αναμένεται να ληφθούν μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση θα κληθεί να καταλήξει στην οριστική μορφή που θα πάρει η αύξηση του ΦΠΑ (δηλαδή το αν θα αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής από το 11% στο 13% και αν θα υπάρξει μετάταξη υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή του 11% στο 23%) έτσι ώστε να εισπραχτούν περί τα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με στόχο την είσπραξη εσόδων 1,1 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 (μαζί με την εξίσωση που φέρνει έσοδα περίπου 1,4-1,5 δισ. ευρώ, θα προβλεφθεί και η επιστροφή 400 εκατ. ευρώ στους πολίτες ως εισοδηματική ενίσχυση).

Στο σκέλος των δαπανών, στον Προκρούστη αναμένεται να μπει ακόμη μια φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το οποίο μελετάται πρόσθετη περικοπή ενός δισ. ευρώ (συνολικά κατά 2,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2010). Πρόκειται για την πιο εύκολη και κοινωνικά πιο ανώδυνη περικοπή. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι ενδεχομένως δεν θα φτάσει είτε γιατί ασκούνται πιέσεις για να περιοριστούν λιγότερο οι επενδύσεις (κατά 500- 800 εκατ ευρώ) είτε γιατί η «τρύπα» στα έσοδα και οι αποκλίσεις στις δαπάνες θα αποδειχθούν μεγαλύτερες.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης ωστόσο παραμένει η δραστική περικοπή των δαπανών του 2011. Με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο, οι βασικοί άξονες του οποίου θα ανακοινωθούν εντός του 2010, σχεδιάζεται μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους. Επίσης, θα προωθηθούν δραστικά σχέδια αναδιάρθρωσης στους μεταφορικούς και αμυντικούς φορείς που εντάσσονται στο έλλειμμα στο πρότυπο του ΟΣΕ, κατάργηση και συγχώνευση φορέων του ευρύτερου Δημοσίου, αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής του Δημοσίου και, σε έσχατη ανάγκη, απολύσεις...

Των Θ. ΤΣΙΡΟΥ - Δ. ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: