Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΜΕ «ΧΑΛΑΡΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ»

Σε σημείο καμπής βρίσκεται από χθες το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Το επίμαχο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους γερουσιαστές με 177 ψήφους υπέρ έναντι 151 κατά.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από τη Γερουσία και σε πολλές γαλλικές πόλεις, με περιορισμένη, όμως, συμμετοχή. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αντιπαρατεθεί ώς την ύστατη στιγμή στην εφαρμογή του νόμου με προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Τα συνδικάτα συνεχίζουν την πίεση προς την κυβέρνηση, καλώντας τους εργαζομένους και τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή έβδομη πανεθνική ημέρα κινητοποιήσεων και στις διαδηλώσεις της 6ης Νοεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις φαίνονται ωστόσο να εισέρχονται σε φάση αποκλιμάκωσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή της απεργίας σε 5 από τα 12 διυλιστήρια και την άρση του αποκλεισμού σε όλες τις δεξαμενές καυσίμων. Ο υπουργός Ενέργειας Ζαν Λουί Μπορλό έθεσε χθες στόχο την ομαλή λειτουργία των περισσότερων από τα 12.300 πρατήρια καυσίμων. Η Ενωση Βιομηχανιών Πετρελαίου (Ufip) εκτίμησε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι αισιόδοξες. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της, σε 7 διυλιστήρια η απεργία συνεχίζεται. Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης εμπλοκής στα λιμάνια δεν είναι εφικτή η μεταφορά καυσίμων στα υπόλοιπα 5 διυλιστήρια και ο εφοδιασμός των πρατηρίων βενζίνης ήταν χθες της τάξης του 20-25%.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι μετά τη λήξη των απεργιών θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ώστε να ομαλοποιηθεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός με καύσιμα.

Στο λιμάνι της Μασσαλίας παραμένουν αραγμένα στα ανοιχτά πάνω από 80 πλοία. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους υγιεινής από τη συσσώρευση πολλών χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας ψή-φισαν τη διακοπή της απεργίας τους, στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: