Τη στιγμή που οι μισθοί στη χώρα μας έχουν μειωθεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να ακριβοπληρώνουν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν σαφές ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργεια του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενάντια στην κερδοσκοπία και τις εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιριών.
Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου της αισχοκέρδειας, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει και τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να μην παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά.
Οι υπερτιμολογήσεις αυξάνουν τις τιμές
Οι καταναλωτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η χώρα μας είναι "οικονομικός παράδεισος" για τις πολυεθνικές εταιρίες, απορρίπτοντας, με αυτό τον τρόπο, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες.
"Οι πολυεθνικές κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης. Όπως ανέφερε, αυτές διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, για καθαρά φορολογικούς λόγους. "Δηλαδή, όταν η μητρική εταιρία γνωρίζει πως στη χώρα, που δραστηριοποιείται η θυγάτρική της, υπάρχει υψηλή φορολόγηση, θα τιμολογήσει το προϊόν ακριβότερα, για να αποφύγει μεγάλο φόρο στα κέρδη της, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους στον ισολόγισμό της", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν στην Ελλάδα, μέσω των ενδοομιλικών χρεώσεων, και διαμορφώνουν πολιτικές, όπως τις θέλουν. Αυτό το γεγονός το απέδωσε στο ότι αυτές ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της αγοράς και διακινούν σχεδόν το 80% των προϊόντων, που κυκλοφορούν.
Ακριβότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα
Στην ελληνική αγορά, πολλά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων πωλούνται πανάκριβα, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε σχέση με τις τιμές 70 προϊόντων σε έξι χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Σλοβενία και Ελλάδα).
Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (οι τιμές αποτυπώνονται χωρίς το ΦΠΑ και τις προωθητικές ενέργειες) αφορά διεθνή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης περίπου 20 πολυεθνικών ομίλων και έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα, το γιαούρτι κοστίζει 65% ακριβότερα σε σχέση με τη Γαλλία, το φρέσκο γάλα το αγοράζουμε 21% ακριβότερα σε σχέση με τη Γερμανία, η οδοντόκρεμα κοστίζει 88% ακριβότερα σε σχέση με τη Γαλλία, ενώ το παιδικό γάλα σε σκόνη το αγοράζουμε 83% ακριβότερα σε σχέση με την Ισπανία.
Μειωμένοι μισθοί και αυξημένες τιμές προϊόντων
Τη σχέση αλληλεξάρτησης των μισθών των Ελλήνων με την αγοραστική τους ικανότητα τονίζουν οι φορείς της αγοράς. Κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με το εμπόριο αποτελεί το γεγονός ότι είναι αδιανόητο να πωλούνται σε χώρες της Ευρώπης τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την Ελλάδα, τη στιγμή που σε αυτές τις χώρες οι μισθοί είναι σχεδόν διπλάσιοι απ' ό,τι στη χώρα μας.
Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Β. Κορκίδης υπογράμμισε ότι οι μισθοί και οι τιμές είναι "μεγέθη" απολύτως συνδεδεμένα και ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών των προϊόντων δεν ακολουθείται από τον αποπληθωρισμό των μισθών, αφού ο φορολογικός πληθωρισμός δεν το επιτρέπει.
Επίσης, σημείωσε ότι το ελληνικό εμπόριο θέλει και οφείλει να μειώσει τις τιμές, ώστε να εξισορροπήσει τη σημαντική απώλεια αμοιβών κατά 20% έως 30% των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και το πάγωμα των μισθών, για τρία χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα.
Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν το φθηνότερο, κι ας μην είναι το καλύτερο ποιοτικά.
Σύμφωνα με τον κ. Β. Κορκίδη, οι πολυεθνικές "παίζουν" με τις τιμές των προϊόντων με πιστώσεις, εκπτώσεις και ειδικές προσφορές, επιδιώκοντας να αφήσουν εκτός ανταγωνισμού το υγιές κλασικό χονδρεμπόριο και να κερδίσουν μερίδια από την "πίτα" της αγοράς. Επιπλέον, επιδιώκουν να αυξήσουν πάνω από 40% τη συγκέντρωση των πωλήσεων και να ελέγχουν πλήρως τις τιμές.
Από την πλευρά του, ο κ. Μ. Τσιφάκης επεσήμανε ότι δεν ωφελεί οι πολυεθνικές να προσφέρουν δύο προϊόντα στην τιμή τους ενός. Αυτό, το οποίο ζητούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, είναι το ένα προϊόν σε λογική τιμή και όχι το ένα στα δύο δώρο.
Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), κ. Γιώργος Λεχουρίτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πολυεθνικές επιβάλλεται να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα των τιμών των προϊόντων, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Η έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή μπορεί να επαναφέρει τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα εκτιμά η ΕΣΕΕ.
Την τεράστια ευθύνη, που επωμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά, υπογράμμισε ο κ. Μ. Τσιφάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο της και να επανδρωθεί με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικούς επιστήμονες, σε περίπτωση ανεπάρκειας.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, κατά την άποψη του κ. Μ. Τσιφάκη, αυτά δεν πρέπει να είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, δηλαδή να μετακυλίουν στα ταμεία του κράτους, αλλά να εκπίπτουν στις τιμές των προϊόντων. Όπως διευκρίνισε, το πρόστιμο πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός να μειωθούν οι τιμές, γιατί ο καταναλωτής επιβαρύνθηκε, λόγω της στρέβλωσης της αγοράς.
Η άποψη των πολυεθνικών
Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των πολυεθνικών εταιριών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα συναντά πολλά και ανυπέρβλητα εμπόδια. Όπως υποστηρίζουν, το υψηλό λειτουργικό κόστος, οι συνεχείς αυξήσεις των φόρων και το υψηλό κόστος μεταφοράς, καθιστούν αδύνατη τη μείωση των τιμών των προϊόντων.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Nestle Ελλάς, Laurent Dereux, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των τιμών, καθώς η εταιρία διατηρεί τις ίδιες τιμές, από τις αρχές του 2009. Ο κ. Dereux τόνισε ότι οι τιμές της Nestle Ελλάς σε βασικά προϊόντα καφέ στην Ελλάδα είναι φθηνότερες σε σχέση με το εξωτερικό.
ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου