Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΟΜΗΡΟΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ…ΑΘΑΝΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ…

Και όμως, η πιο προσοδοφόρα «επιχείρηση» στο χώρο της υγείας ονομάζεται καρκίνος. Εδώ και χρόνια, αλλά με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες, κυκλώματα εντός και εκτός του ΕΣΥ εκμεταλλεύονται ασθενείς και τις οικογένειές τους. Δόγμα τους: «Αν δεν πληρώσεις, δεν εξυπηρετείσαι. Αρα πεθαίνεις». Οι τεχνικές για την αφαίμαξη χρημάτων του συστήματος υγείας είναι καλά μελετημένες και στηρίζονται στις ανεπάρκειες του ΕΣΥ. Είτε έχουν την κλασική μορφή ως «φακελάκι», μέσω του οποίου παρακάμπτονται οι ουρές, είτε έχουν τη μορφή της πλασματικής αναμονής για εξέταση ή θεραπεία που είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» και μπορεί να φθάσει και τους 8 μήνες. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα, ξεπουλώντας ακόμη και τις περιουσίες τους.

Η εικόνα στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου εν συντομία έχει ως εξής:
Μηχανήματα ακτινοθεραπείας ετών 25 που σκοπίμως δεν ανανεώνονται. Ασθενείς που πρέπει να περιμένουν να κάνουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ακόμη και 3 και 4 μήνες με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, όπου καταβάλλουν από την τσέπη τους ακόμη και 7.000 ευρώ το μήνα από τα οποία το ασφαλιστικό τους ταμείο τούς επιστρέφει κάτι λιγότερο από το 10%.
Φάρμακα αξίας 3.000 ή 4.000 ευρώ που χρειάζονται ειδική έγκριση και τουλάχιστον 10 διαφορετικά έγγραφα και υπογραφές υπηρεσιών για να αποζημιωθούν. Οι ασθενείς προκειμένου να σωθούν τα αγοράζουν και αυτά με χρήματα από την τσέπη τους.

Αναμονή 6 έως 8 μήνες
«Αν τηλεφωνήσει κανείς σε δημόσιο νοσοκομείο για ραντεβού για ακτινοθεραπεία ή εξέταση που αφορά σε καρκίνο και του πούνε αναμονή 6 έως 8 μήνες, τότε είναι σαφές πως θέλουν να τον διώξουν στον ιδιωτικό τομέα διότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες λίστες αναμονής. Συνήθως φθάνουν μέχρι τρεις μήνες», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Παν. Παντελάκος και συμπληρώνει: «Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε ότι υπάρχει εξαπάτηση στην Ελλάδα, διότι η υποβάθμιση των μηχανημάτων είναι συνεχής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει σωστή θεραπεία για τους καρκινοπαθείς. Η αναμονή είναι από δύο έως τρεις μήνες για την ακτινοθεραπεία και έτσι αναγκαστικά οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα όπου πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 7.000-8.000 ευρώ και τους επιστρέφονται από τα ταμεία 700 ευρώ. Και είναι ντροπή οι καρκινοπαθείς να πληρώνουν χρήματα».

Τα μηχανήματα 25ετίας για ακτινοθεραπείες δεν είναι καθόλου σπάνια περίπτωση, υπάρχουν στον «Αγιο Σάββα», το «Μεταξά», το «Ανδρέας Συγγρός», το «Αλεξάνδρας», το 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Πάτρας και της Λάρισας.
«Για να κάνεις ακτινοθεραπεία στους "Αγίους Αναργύρους" πρέπει να περιμένεις μήνες. Για μαστογραφία απαιτούνται 3 μήνες, ενώ στα περισσότερα νοσοκομεία για να πραγματοποιηθεί χημειοθεραπεία τα ραντεβού των ασθενών αλλάζουν καθημερινά με συνέπεια να απελπίζονται και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά», επιβεβαιώνει ο Μάκης Αραβαντινός, ογκολόγος διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ολόκληρη της Αττική δεν υπάρχουν περισσότεροι από 4-5 σύγχρονοι μαστογράφοι σε δημόσια νοσοκομεία, που να μπορούν να καλύψουν πλήρως τον έλεγχο για καρκίνο μαστού και η αναμονή αγγίζει και τους πέντε μήνες.
«Δεν υπάρχει καμία οργάνωση των ογκολογικών υπηρεσιών. Ο καρκίνος πλησιάζει να γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και τα δικά μας ογκολογικά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Δεν υπάρχουν τμήματα, γιατροί, τίποτε. Το Γενικό Κρατικό της Αθήνας, ο "Ερυθρός Σταυρός" και το "Τζάνειο" δεν έχουν καν ογκολογικές κλινικές, ενώ στο "Μεταξά" υπάρχει κλινική που λειτουργεί με 2-3 γιατρούς. Ο καρκίνος έχει μεγάλο κόστος και κάποιοι το είδαν σαν την κότα με το χρυσό αβγό», περιγράφει ο καθηγητής Ογκολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος Βασ. Γεωργούλιας.

Αντιθέτως, τα τελευταία πέντε χρόνια ο ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε πλήρως σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τον καρκίνο. Αντίθετα, το Δημόσιο μέρα με τη μέρα έφθινε. Οπως αναφέρει ο Γ. Πισσάκας, διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού-Ογκολογικού Τμήματος του «Αλεξάνδρα»: «Τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα του δημοσίου τομέα διαθέτουν σήμερα μόνο 12 επιταχυντές, οι οποίοι σαφέστατα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Τα μισά από τα μηχανήματα αυτά έχουν ήδη υπερβεί τη χρήσιμη ζωή τους, ενώ ελάχιστα διαθέτουν κάποια στοιχεία σύγχρονων τεχνικών δυνατοτήτων.

Πέραν του αριθμού των μονάδων, επομένως, η παλαιότητα του σημερινού εξοπλισμού επιτείνει το πρόβλημα στη χώρα μας καθώς: πρώτον, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, δεύτερον, η εκπαίδευση νέων ιατρών στη σύγχρονη τεχνολογία γίνεται μετ' εμποδίων και τρίτον, με την πάροδο του χρόνου, οι μονάδες χάνουν τη γεωμετρική τους ακρίβεια και παρουσιάζουν βλάβες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα».
Το περίεργο είναι ότι το πρόβλημα της έλλειψης σύγχρονων μηχανημάτων θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε μόλις έναν μήνα, αφού υπάρχει νόμος που προβλέπει πως μια εταιρεία μπορεί να διαθέσει το μηχάνημά της σε ένα νοσοκομείο και να αμείβεται ανά πράξη, δηλαδή ανά εξέταση. Σε μια τέτοια λύση δεν συναινούν ούτε οι διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά ούτε και οι επιχειρηματίες του τομέα της υγείας. «Με το σύστημα αυτό οι όποιες εξετάσεις ή θεραπείες θα πληρώνονταν από τα ταμεία και ο ασθενής δεν θα πλήρωνε τίποτε. Απορώ όμως γιατί δεν εφαρμόζουν οι διοικητές ένα τέτοιο σύστημα τύπου leasing, αλλά και γιατί δεν συμμετέχουν οι εταιρείες» υπογραμμίζει ο Παν. Παντελάκος.
Πάντως, οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχουν παραδώσει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας όλες τις προδιαγραφές ώστε να μπορούν να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την αγορά μηχανημάτων στα νοσοκομεία. Οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει είναι πως έως το τέλος του χρόνου τα πάντα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις. Ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επικρατούν σε αγορές υψηλού κόστους προκαλούν εύλογες εμφιβολίες για το αν αυτή τη φορά θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: