Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

Λουκέτο στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα βάζει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, αφήνοντας αβοήθητους δεκάδες τυφλούς μαθητές.
Παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών ότι τα παιδιά του ΚΕΑΤ, λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς -μετά και τις πρόσφατες απολύσεις- διδάσκονται μόνο τα μισά μαθήματα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμά τους, οι αρμόδιοι του υπουργείου ήταν ανένδοτοι.
Οπως μας είπε ο Γιάννης Κάτσης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών ΚΕΑΤ, «χωρίς εκπαίδευση και μαθητές το ΚΕΑΤ δεν έχει νόημα ύπαρξης. Ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Κατριβάνος αρνήθηκε να δώσει λύση, με το επιχείρημα ότι το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να πληρώνει για την εκπαίδευση των τυφλών και μετέθεσε την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο -όπως δήλωσε κατηγορηματικά- ανήκει η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ίδια απόφαση έχει ληφθεί και για τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης».

Η δήλωση αυτή, κατά τη γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, «ισοδυναμεί με κατάργηση της εξειδικευμένης για τους τυφλούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει από την ίδρυσή του το ΚΕΑΤ. Ετσι εξηγείται το ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει όλα τα προγράμματα ενημέρωσης για τις εκπαιδευτικές παροχές του ΚΕΑΤ, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των μαθητών του. Αφαίρεση από το ΚΕΑΤ της εκπαιδευτικής αρμοδιότητας σημαίνει κατάργηση όλων των νευραλγικών τομέων του όπως του οικοτροφείου, του μοναδικού πανελλαδικά ειδικού τυπογραφείου βιβλίων για τυφλούς, των προγραμμάτων εκμάθησης γραφής Braille σε εκπαιδευτικούς κ.λπ. Ηδη το τυπογραφείο έχει κλειδωθεί από τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου είναι εγκατεστημένο, γιατί το ΚΕΑΤ, λόγω μη χρηματοδότησης των λειτουργικών του εξόδων, δεν μπορεί να εξοφλήσει τα ενοίκια δύο χρόνων».
Η Μπέσσυ Γιαννέλη, εκπαιδευτικός, υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα των παιδιών, γιατί δεν παρέχει ενισχυτική διδασκαλία σε τυφλούς. Κατεύθυνσή του είναι η ένταξη όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα κοινά σχολεία».

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: