Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ….

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κάνει προετοιμασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να αυξήσει και τον κίνδυνο να πουλά την τεχνογνωσία της στο εξωτερικό, αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ινστιτούτο για τις Επιστήμες και τη Διεθνή Ασφάλεια (ISIS), έρχεται μετά από προειδοποιήσεις από τη Νότια Κορέα για το "πολύ ανησυχητικό επίπεδο" του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η Σεούλ δήλωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει την πυρηνική μονάδα της Γιονμπιόν, που θεωρείται η ραχοκοκαλιά του πυρηνικού της προγράμματος και της επέτρεψε στο παρελθόν να παράγει πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.
Στην έκθεση αυτή με τίτλο,"Το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού της Βόρειας Κορέας», οι συγγραφείς Ντέιβιντ Ολμπράιτ και Πολ Μπράναν γράφουν ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ προσπαθεί να κατασκευάσει συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στη Βόρεια Κορέα να "αυξήσει τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των πυρηνικών της όπλων και να διαδώσει την τεχνογνωσία της σε εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους συσκευές φυγοκέντρισης", προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση του ISIS, βασιζόμενη σε επίσημα έγγραφα και πληροφορίες από το Πακιστάν, δεν αναφέρεται με βεβαιότητα για την τρέχουσα κατάσταση του προγράμματος αυτού ούτε για τους τόπους όπου αυτό πραγματοποιείται.
Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που αναφέρουν ότι "η Βόρεια Κορέα έχει ξεπεράσει το στάδιο της εργασίας στο εργαστήριο και έχει την ικανότητα να κατασκευάσει τουλάχιστον μια πειραματική συσκευή φυγοκέντρισης", συμπεραίνουν οι συγγραφείς.
Αλλά στην έκθεση προστίθεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται στα συμβόλαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Πιονγιάνγκ είναι σε θέση να οικοδομήσει μια μονάδα με 3.000 συσκευές φυγοκέντρισης που θα μπορούν να εμπλουτίσουν αρκετό ουράνιο για την κατασκευή δυο ατομικών βομβών το χρόνο.

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: