Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2010

ΑΓΚΟΜΑΧΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

O δρόμος προς την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζεται εξαιρετικά ανώμαλος και πάμπολλες οι δύσκολες ημέρες που θα περάσουν οι επενδυτές. Στον εξαιρετικά αστάθμητο αυτόν οικονομικό κύκλο καλούνται συνεπώς να σταθμίζουν την επόμενη κίνησή τους ώστε να αντεπεξέλθουν κερδοφόρα σε μια προκλητική σειρά πιθανών κινδύνων. Τα χθεσινά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να μειώσουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό και ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι τελικά θα είναι μεγάλη η έκταση της νομισματικής τόνωσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Αλλωστε οι προσδοκίες αυτές είναι που έχουν πυροδοτήσει το ράλι της Wall Street και έχουν δρομολογήσει την πτώση του δολαρίου. Ακόμη χειρότερα ήταν τα στοιχεία από την Ευρώπη που έδειξαν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 10%, τα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του ευρώ, δηλαδή εδώ και 11 χρόνια.

Η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν 2%, επί ετησίας βάσεως, το τρίμηνο Ιουλίου/Σεπτεμβρίου, ενώ προηγούμενο τρίμηνο η μεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας ήταν τελικά 1,7% και το πρώτο τρίμηνο έτρεχε με ρυθμούς της τάξεως του 3,7%. Παρά το γεγονός ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει επισήμως αρχίσει από τον Ιούνιο του 2009, επειδή οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας είναι αναιμικοί δεν έχουν καταφέρει να πυροδοτήσουν την ισχυρή ζήτηση και να οδηγήσουν προς τα κάτω τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας έχει κολλήσει στο 9,6%, και η αμερικανική οικονομία χρειάζεται να δημιουργήσει 130.000- 150.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε μήνα προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτό. Κάτι που δεν έχει ως σήμερα επιτευχθεί.

Η Wall Street και οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές δικαίως δεν «συμπαθούν» τους αριθμούς που απεικονίζουν προβλήματα στις αγορές εργασίας. Ειδικότερα η οικονομική υγεία των καταναλωτών είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για να διατηρηθεί η ευάλωτη ανάκαμψη των οικονομιών της Δύσης από τη στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες προσμε τρούν σχεδόν το 70%- 80% της οικονομικής δραστηριότητας στον δυτικό κόσμο.

Ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές ισχυρίζονται ότι τα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά για τα νοικοκυριά τα οποία ακόμη παραπαίουν από τα χρέη. Επισημαίνουν δε, ότι εξαιτίας της βραδυκίνητης οικονομικής ανάκαμψης θα είναι αδύνατον να απορροφηθούν σύντομα τα 15 εκατομμύρια των ανέργων. Αυτό θα επιδεινώσει την ανεργία, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ώστε να έχουν τα περιθώρια να αρχίσουν και πάλι να καταναλώνουν.

Οι επενδυτές δεν είχαν πάψει ποτέ να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι δυτικές οικονομίες να βιώσουν μια κλασσικού τύπου, καταναλωτικά οδηγούμενη, ύφεση όπου η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα καταπνίγει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Θα πάρει όμως χρόνο να συνέλθει, διότι η επιχειρηματική Αμερική αντέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Απέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, μείωσαν κατακόρυφα τα αποθέματα και μηδένισαν το χρέος προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή οι αμερικανοί επιχειρηματίες. Σημειωτέον ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια το 2009 και ο μέσος όρος της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 9,3% από 5,8% που ήταν το 2008 και 4,6% που ήταν το 2007.

Συνολικά από τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε άρχισε η χειρότερη μεταπολεμική ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, χάθηκαν περισσότερες από 8 εκατ. θέσεις εργασίας. Τα χθεσινά στοιχεία ήταν απογοητευτικά και για τον αμερικανό πρόεδρο. Ο Μπαράκ Ομπάμα μπαίνοντας στις 20 Ιανουαρίου 2009 στον Λευκό Οίκο, είχε δηλώσει ότι τα 787 δισ. δολάρια του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα δημιουργούσαν 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ή έστω θα διέσωζαν τις υπάρχουσες. Τον Ιανουάριο του 2009 όμως η ανεργία ήταν 7,7%, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι πολύ υψηλότερα, στο 9,6%.

ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: