Ενιαίο πλαίσιο παροχών υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αυξήσει το επίπεδο των μη προνομιούχων φορέων και να περιορίσει τις σπατάλες στην Υγεία. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση πλαφόν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ανά γιατρό, συγκεκριμένες ετήσιες ιατρικές πράξεις ανά ασφαλισμένο και κεντρική επαναδιαπραγμάτευση του κόστους των υπηρεσιών περίθαλψης με δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια για λογαριασμό των Ταμείων. Τα θέματα αυτά ετέθησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, χθες, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κυρίας Αθηνάς Δρέττα και με τη συμμετοχή των διοικητών των Ταμείων.
Η επιτροπή θα καταλήξει το επόμενο διάστημα στα απαραίτητα μέτρα για την εξορθολογικοποίηση των δαπανών Υγείας, εξαιτίας της οποίας τα Ταμεία χάνουν κάθε έτος 3,5 δισ. ευρώ- τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων αφορούν μόνο τη σπατάλη στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Τα Ταμεία θα διαπραγματεύονται πλέον ενιαία τις συμβάσεις με νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κτλ.» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την ομιλία του στην επιτροπή. Επισήμανε ότι θα διαπραγματεύονται από κοινού την αγορά φαρμάκων, την προμήθεια θεραπευτικών μέσων και υλικών και θα διαμορφώνουν ενιαίες τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο για την παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη θα κινηθεί προς την εξής κατεύθυνση:
Τίθενται περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Κάθε γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί ως ένα πλαφόν αξίας φαρμάκων ανά μήνα, αναλόγως με την ειδικότητα και την περιοχή (Αθήνα ή επαρχία).
Η παροχή των φαρμάκων θα γίνεται από τη σχετική λίστα, η οποία θα διευρυνθεί, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης.
Καθιερώνεται ενιαίο πακέτο παροχών σε όλα τα Ταμεία. Θα περιγράφεται επακριβώς τι δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, πρόσθετα είδη, λογοθεραπείες, λουτροθεραπείες, επισκέψεις σε γιατρούς, ζευγάρια γυαλιά κτλ. «Θα περικοπούν οι υπερβολές που υπάρχουν σε ορισμένα Ταμεία και θα δοθούν επιπλέον δυνατότητες στα μη προνομιούχα» υπογράμμισε η κυρία Δρέττα, σημειώνοντας ότι «κόβονται μόνο οι υπερβολές, όχι η απαραίτητη περίθαλψη». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ταμείων που παρέχουν απεριόριστες αξονικές τομογραφίες και άλλων που δεν δικαιολογούν καμία. Σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε Ταμείο θα ισχύει δικαιολογημένος αριθμός δαπανηρών εξετάσεων. Εφόσον κάποιο έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί να χορηγήσει επιπλέον ιατρικές πράξεις τις οποίες όμως θα πληρώνει από ιδίους πόρους και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Επανακοστολογούνται όλες οι εξετάσεις και τα νοσήλια που παρέχουν δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων θα γίνει ενιαία και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι μια καρδιοχειρουργική επέμβαση θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να κοστίζει από 2.900 ευρώ ως 7.000 ευρώ στο δημόσιο νοσοκομείο και από 8.800 ευρώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε πρώτη φάση όλα τα θεραπευτήρια θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτικούς καταλόγους με τις ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση καθώς και με το περιεχόμενο των παροχών τους ανά περίπτωση. Ο προϋπολογισμός του κόστους κάθε περίπτωσης θα είναι ενιαίος για όλους. Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας θα αποφασίζει για τον σχεδιασμό ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον καθορισμό των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων των Ταμείων με όλους τους παρόχους Υγείας, αλλά και τη μέτρηση ποιότητας και κόστους των υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου