Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2010

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Ακόμη και αν η Ελλάδα βγει από την ύφεση το 2010, τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα υψηλά, τουλάχιστον στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, Ρόμπιν Τσέιτερ, οι λόγοι της «διαφοράς φάσης» μεταξύ ανάταξης των οικονομικών δεικτών και μείωσης της ανεργίας οφείλονται σε τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους:

- Πρώτον, τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν σε πολλές δυτικές χώρες είχαν αποτέλεσμα να μην αντιδράσουν σπασμωδικά οι επιχειρήσεις, απολύοντας στον πανικό της κρίσης περισσότερους εργαζομένους απ’ ό, τι ήταν αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Ετσι, οι ανάγκες τους σήμερα καλύπτονται διότι η ανάπτυξη παραμένει ασθενική και το υπάρχον προσωπικό καταφέρνει, έστω και με υπερωρίες, να ανταποκριθεί στην αύξηση των παραγγελιών.

- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον παραμένει και, ως εκ τούτου, οι μεγάλες επιχειρήσεις ακολουθούν ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική στον τομέα των προσλήψεων.

- Ο τρίτος λόγος είναι τα δομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις αγοράς, με αποτέλεσμα από τη μία να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και από την άλλη να έχουμε υψηλή ανεργία, επειδή δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για να τις στελεχώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέιτερ, οι τρεις αυτοί παράγοντες ισχύουν και για την ελληνική περίπτωση. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην ανώτατη παιδεία και θεωρεί ότι οι αντιδράσεις στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων επιτείνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αφού τα δημόσια πανεπιστήμια δεν παράγουν τους επαγγελματίες που έχει ανάγκη η αγορά. Επιπλέον, ένα ακόμη ελληνικό πρόβλημα είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα συνδικάτα. «Δεν είναι τόσο ότι οι αντιδράσεις τους είναι ακραίες, όσο ότι είναι ανερμάτιστες. Μία απεργία εδώ, μία απεργία εκεί, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσουν έτσι, οι συνδικαλιστές θα απολέσουν την επιρροή τους», σημειώνει ο κ. Τσέιτερ και προσθέτει: «Σε άλλες χώρες, τα συνδικάτα έρχονται σε συνεννόηση με τους εργοδότες, προκειμένου να περισώσουν θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση της Jaguar στη Βρετανία, δέχθηκαν να παγώσουν τις αμοιβές τους, για να μην κλείσει το εργοστάσιο».

Σε ερώτηση της «Κ» για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσέιτερ εκτιμά ότι αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, μας επισημαίνει, το πρόβλημα δεν είναι ο κατώτατος μισθός σε απόλυτους αριθμούς, αλλά το γεγονός ότι στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας και επομένως, οι νέοι δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν. Τέλος, μας φέρνει το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου η προστασία των εργαζομένων είναι «εφιάλτης για τους εργοδότες», αλλά οι ξένοι δεν διστάζουν να επενδύσουν εκεί διότι οι συνθήκες κατά τ’ άλλα είναι ευνοϊκές. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιόπιστος σχεδιασμός για το μέλλον. «Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα να υπάρχουν τόσο πολλές μικρές επιχειρήσεις. Χρειάζεται επειγόντως να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μεγάλων ελληνικών πολυεθνικών. Μόνο έτσι θα τονωθούν οι εξαγωγές και θα σταματήσει να εξαρτάται αποκλειστικά η χώρα από την εσωτερική κατανάλωση και τον τουρισμό για την επιβίωσή της», καταλήγει ο κ. Τσέιτερ.

Συνέντευξη στον Νικο Xρυσολωρα

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: