Ο πόλεμος για τις συντάξεις ανάμεσα σε υπουργείο και συνδικάτα, δίνεται σήμερα στους δρόμους αλλά και στους αριθμούς που αφορούν στον όγκο των διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης.
Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις στις τρεισήμισι (ώρα Ελλάδας), το υπουργείο έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις μιλώντας για 380.000 άτομα συγκεντρωμένα κατά το μεσημέρι και εκτιμώντας ότι « οι κινητοποιήσεις θα είναι μικρότερες από αυτές της 23ης Σεπτεμβρίου ».
Με σύνθημα « όλες και όλοι στους δρόμους » οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων όμως, ελπίζουν να δουν τους γάλλους όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, να κατέβουν στους δρόμους ακόμα και « οικογενειακά ».
Με αφορμή την τεράστια διαφορά εκτιμήσεων ανάμεσα σε αστυνομία και συνδικάτα για την προηγούμενη διαδήλωση όπου οι μεν μέτρησαν κοντά ένα εκατομμύριο διαδηλωτές τα δε συνδικάτα τρία, ζήτησαν από την Πολιτεία να δοθεί άδεια στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα ώστε να έχουν τα μέσα ενημέρωσης τη δυνατότητα ιδίων εκτιμήσεων.
Η επιλογή του Σαββάτου για τη σημερινή διοργάνωση δεν είναι τυχαία. Την διεκδίκησε με επιμονή ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του CFDT, ο Φρανσουά Σερέκ, ώστε να μη ζημιωθούν μισθολογικά οι εργαζόμενοι.
« Η διαδήλωση έχει μεγαλύτερη σημασία από την απεργία » δήλωσε, « διότι πολλά άτομα κυρίως του ιδιωτικού τομέα, για διάφορους λόγους δεν μπορούν ν’απεργήσουν μεσοβδόμαδα ».
Στόχος των σημερινών διαδηλώσεων είναι να πεισθούν οι Γερουσιαστές που θα εξετάσουν την ερχόμενη Τρίτη το κείμενο της μεταρρύθμισης, να υποβάλουν τροποποιήσεις κυρίως για την μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας τελευταίας σφυγμομέτρησης για λογαριασμό της εφημερίδας Oυμανιτέ, το 71% των Γάλλων υποστηρίζουν τη σημερινή διαδήλωση έναντι του 68% για τη διαδήλωση της 23ης Σεπτεμβρίου.
« Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νούμερο λαϊκής υποστήριξης » δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ, εκτιμώντας ότι « η κυβέρνηση κάνει λάθος επικεντρώνοντας την ανάλυσή της στον αριθμό των απεργών.
Έχουμε μια κοινωνία στην οποία το χάσμα των ανισοτήτων μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο.
Το δε κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση των ανισοτήτων που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ».
Η συμμετοχή των νέων στις σημερινές διαδηλώσεις παραμένει ένα ερωτηματικό, αφού μια σχετική σύγχυση δημιουργήθηκε ύστερα από την άρνηση τους Φρανσουά Σερέκ να τους καλέσει να συμμετέχουν.
Εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του « το να γίνει κάλεσμα των μαθητών και νέων από τα συνδικάτα των εργαζομένων, θα θεωρηθεί σαν όπλο αδυναμίας », πρόσθεσε όμως ότι « οι νέοι είναι αρκετά ώριμοι για να αποφασίσουν μόνοι τους ».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TWITTER ΕΔΩ.
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου