Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες του Πεκίνου προσφεύγουν κατά του ελληνικού Δημοσίου, για τα «πριμ» των αγώνων.
Επτά αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 περιμένουν εδώ και 26 μήνες τα «μπόνους» που τους οφείλει η ελληνική πολιτεία, για τα μετάλλια που έφεραν στη χώρα.
Ετσι, ως έσχατο μέσο προσφεύγουν στα δικαστήρια, αφού, όπως λένε οι Ολυμπιονίκες, οι υπεύθυνοι της ΓΓΑ δεν βγαίνουν ούτε στο τηλέφωνο! Οσες φορές κι αν χτύπησαν τις πόρτες των αρμοδίων, αυτές ήταν ερμητικά κλειστές, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ομαδική αγωγή κατά του Δημοσίου.
Χρυσό... ασυνέπειας
«Ηδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με δικηγόρο και αναμένεται, αν δεν υπάρξει θετική αντίδραση από τη ΓΓΑ, να προχωρήσουμε μέσω της νομικής οδού. Δεν πάει άλλο. Τη λύση αυτή συμμερίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων Ολυμπιονικών του 2008» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η χάλκινη Ολυμπιονίκης, Πηγή Δεβετζή.
«Εχουμε προσφέρει και συνεχίζουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα, και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μας φέρονται με τέτοιον τρόπο. Να μην απαντούν καν στις οχλήσεις μας, για το τι θα γίνει με τα χρήματα που μας οφείλουν. Αυτά τα πριμ είναι και η μοναδική μας ανταμοιβή. Κάναμε 4 χρόνια σκληρή προετοιμασία, ατελείωτες ώρες προπονήσεων και στο τέλος κερδίσαμε. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς το τι τραβάει ο κάθε αθλητής για το μετάλλιο... Γιατί να μην ανταμειφτούμε; Εμείς πώς θα ζήσουμε και πώς θα συνεχίσουμε τον αθλητισμό; Ηδη εγώ τώρα προετοιμάζομαι για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και για την Ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο, με πολύ μεγάλα έξοδα. Εάν δεν υπήρχαν οι χορηγοί θα πεθαίναμε στην ψάθα και δεν ξέρω εάν αξίζει πια να κάνεις πρωταθλητισμό».
«Πλησιάζουμε στα προκριματικά της Ολυμπιάδας του Λονδίνου κι ακόμη δεν έχουμε πάρει τα χρήματα για το Πεκίνο! Είμαστε αθλητές που έχουμε τιμήσει τη χώρα μας. Δεν είμαστε επαίτες, όπως δυστυχώς μας αναγκάζουν να γίνουμε... Νιώθουμε παραπεταμένοι, από τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που μόλις φέραμε τα μετάλλια το 2008 συνωστίζονταν δίπλα μας για μία φωτογραφία. Σήμερα οι ίδιοι δεν βγαίνουν ούτε στο τηλέφωνο. Εάν είναι δυνατόν... Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Είναι τα χρήματα για τους κόπους που κάναμε και τις χαρές που προσφέραμε. Πληρώνουν μέχρι και τους τραγουδιστές της Γιουροβίζιον, κι εμάς μας αναγκάζουν να προσφύγουμε στα δικαστήρια για το αυτονόητο» λέει ο Ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
-Τι σημαίνει «πριμ» για τον Ολυμπιονίκη;
«Το πριμ είναι η μοναδική απολαβή που μας δίνει η πολιτεία κάθε τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος νομίζει ότι όσοι πήραμε μετάλλιο σε Ολυμπιάδες... τρώμε με χρυσά κουτάλια. Δεν είναι έτσι. Τα μόνα χρήματα που παίρνουμε είναι αυτά της Ολυμπιάδας και τίποτε άλλο. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα πάρω μέρος την άνοιξη, κατεβαίνω μόνο για την Ελλάδα. Δεν θα πάρω ούτε ένα ευρώ.
Με το πριμ υπολόγιζα να πληρώσω το δάνειο που πήρα για να αγοράσω σπίτι, μια και σε λίγο η γυναίκα μου κι εγώ περιμένουμε παιδί. Εάν δεν υπήρχε ο χορηγός μου, η Εθνική Τράπεζα, ίσως θα είχα σταματήσει τον αθλητισμό.
-Θα κινηθείτε νομικά για τη διεκδίκησή του;
«Οταν επί 2,5 χρόνια δεν βγαίνουν οι υπεύθυνοι της ΓΓΑ ούτε στο τηλέφωνο ή αρνούνται να μας κλείσουν ραντεβού να συζητήσουμε, είναι μονόδρομος η νομική οδός. Δεν μας έχουν αφήσει άλλα περιθώρια. Εύχομαι έστω και την ύστατη στιγμή να βρεθεί μια λύση, ώστε να μη χρειαστεί να προσφύγουμε στα δικαστήρια.
Σε δραστικό περιορισμό των κρατικών προνομίων που απολαμβάνουν οι πρωταθλητές προχωρεί η κυβέρνηση.
Οι «νικητές» του Πεκίνου περιμένουν ακόμη τις ανταμοιβές τους, ενώ όσοι διακριθούν στην Ολυμπιάδα του 2012 θα είναι οι λιγότερο... τυχεροί όλων, αφού θα ψαλιδιστούν σημαντικά τα πριμ και θα περικοπούν οι διορισμοί. Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο θα έχουν μόνο οι αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτός ο διορισμός θα γίνεται αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στους αθλητικούς φορείς των ΟΤΑ. Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα οι διορισμοί των πρωταθλητών και των Ολυμπιονικών γίνονταν κυρίως στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Με λίγα λόγια, καταργείται ο αυτόματος διορισμός διακριθέντων αθλητών στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και περιορίζεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της ΓΓΑ. Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό, θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό. Η ΓΓΑ θέλει να βάλει φρένο στις αργομισθίες των αθλητών στο Δημόσιο, καθώς στα χρόνια που έρχονται δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το φαινόμενο της αργομισθίας των αθλητών στο Δημόσιο έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις, αφού από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.700 διορισμοί αθλητών στο Δημόσιο.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου