Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΑ!

Απίστευτο! Στέρεψαν τα φαρμακεία και από ασπιρίνες. Πρωτοφανές φαινόμενο στα ελληνικά χρονικά, καθώς στην πλειονότητά τους τα φαρμακεία αδυνατούν πια να εξυπηρετήσουν ακόμη και για τα βασικά χάπια της καθημερινότητας.
Όπως ομολογούν στη “Μ” φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ασθενείς αναζητούν το φάρμακό τους πηγαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο, ενώ άλλοι ρωτάνε καθημερινά τον φαρμακοποιό τους αν και πότε θα έρθει το σκεύασμα που πρέπει να πάρουν και, αν έρθει, ζητούν να τους κρατήσουν δύο τεμάχια, για να έχουν απόθεμα.
“Κάποια φάρμακα τείνουν να εξαφανιστούν. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ασπιρίνες, σταγόνες για το αυτί και το μάτι που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβιοτικό και ενδείκνυνται για παιδιά, βιταμίνες για ορθοπεδικά και διαβητικά περιστατικά, αλλά και στα χάπια για τον ίλιγγο και τις αναγούλες και στις αμπούλες μαγνησίου για τις κράμπες”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι φέτος παρατηρείται μείωση έως και 75% στην προμήθεια ασπιρινών στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο. Η τιμή της στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με την τιμή πώλησης στο εξωτερικό, γεγονός που δεν συμφέρει τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Έτσι, η τελευταία προμήθεια ασπιρίνης στη Θεσσαλονίκη έγινε την περασμένη Παρασκευή και κάθε φαρμακείο πήρε μόλις μισό κουτί!
“Τα φάρμακα αυτά είτε παράγονται εδώ είτε εισάγονται από το εξωτερικό. Μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών των φαρμάκων, οι εταιρείες είτε σταματούν να τα παράγουν είτε σταματούν να τα εισάγουν, διότι είναι οικονομικά ασύμφορο γι’ αυτές. Η τιμή διάθεσής τους στην ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και άρα ζημιογόνα για τις εταιρείες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η τιμή που ισχύει στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει και τις τιμές στις άλλες χώρες του εξωτερικού και να προκαλέσει και άλλη ζημιά στις εταιρείες”, τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπιρίνης, η οποία πωλείται 0,67 ευρώ στη χώρα μας και από 2-5 ευρώ στο εξωτερικό, ακόμη και στη χώρα παραγωγής της, Γερμανία. Επιπλέον, για κάποια από τα παραπάνω φάρμακα υπάρχουν άλλα που τα αντικαθιστούν, ωστόσο οκτώ στους δέκα πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι στο να τα προτιμήσουν, φοβούμενοι ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Φυσικά, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις σταγόνες και τα χάπια για τον ίλιγγο και τις αναγούλες, δεν υπάρχουν φάρμακα-αντικαταστάτες, οπότε η μόνη λύση είναι να γίνει εισαγωγή τους έως και τρεις φορές ακριβότερα σε σύγκριση με τον αν συνεχιζόταν η παραγωγή του στην Ελλάδα.
“Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει ομοιόμορφη πτώση των τιμών. Αντίθετα, έπρεπε να γίνει ανακοστολόγηση της τιμής κάθε φαρμάκου χωριστά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου, προκειμένου να αποφύγουμε τις ελλείψεις”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Φάρμακα με το σταγονόμετρο
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ασπιρίνη, η οποία ως παυσίπονο μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα χάπια, όπως το Panadol, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτά για τη νόσο Πάρκινσον, την επιληψία και τη σχιζοφρένεια, ανοσοκατασταλτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία ή την υπερτροφία του προστάτη.
Αιτία στην περίπτωση αυτή είναι, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, η στάση των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι επιλέγουν να διαθέτουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακά τους στην Ελλάδα και να τα εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού, ακριβώς επειδή η τιμή τους στο εξωτερικό είναι έως και τρεις φορές υψηλότερη σε σύγκριση με την τιμή τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την ανατιμολόγησή τους.
Όπως τονίζει στη “Μ” η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Ρακιτζή, ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και στην περιοχή της, ενώ η μείωση των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας κυμάνθηκε από 35%-38%, με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομήχανοι να στρέφονται σε εξαγωγές φαρμάκων, προκειμένου να έχουν κέρδος.

Πρόβλημα και με τις ινσουλίνες
“Κατά διαστήματα είχαμε προβλήματα έλλειψης σε ινσουλίνες. Έρχονταν δυο τρία κομμάτια και τα προμηθεύαμε στους ασθενείς μας. Είναι σημαντικό για μας να υπάρχουν φάρμακα-αντικαταστάτες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Η ασπιρίνη, για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται ως παυσίπονο, μπορεί να αντικατασταθεί από το Panadol. Όταν, όμως, χρησιμοποιείται για αγγειοδιαστολή, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο φάρμακο”, επισημαίνει η κ. Ρακιτζή και προσθέτει ότι “καθημερινά λειτουργούμε οριακά και με το άγχος αν θα μπορέσουμε και την επόμενη μέρα να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε ορισμένα φάρμακα και να μη δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά”.
Για καθημερινές ελλείψεις σε φάρμακα κάνει λόγο στη “Μ” και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης, ο οποίος αναφέρει ότι τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη αλλάζουν μέρα με την ημέρα. “Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε ελλείψεις σε πολυδύναμα εμβόλια για παιδιά, σε φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και την υπερτροφία του προστάτη, αλλά και για τη νόσο Πάρκινσον και τη σχιζοφρένεια. Η τιμή τους στη χώρα μας είναι χαμηλή σε σύγκριση με τις τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε δεν συμφέρει στις εταιρείες να συνεχίζουν να τα διαθέτουν εδώ. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα φάρμακα, οπότε είναι αναγκαίο να υπάρχουν αποθέματά τους”, επισημαίνει ο κ. Ματσιόλης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ασπιρίνη δεν υπάρχει ούτε στα φαρμακεία του Βόλου, ενώ η τιμή της είναι στη χώρα μας τρεις φορές φθηνότερη σε σύγκριση με το εξωτερικό.


Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: