Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Η Ρωσία και το Βιετνάμ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία αξίας 5,6 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της ασιατικής χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, που επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με τη χώρα ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας. "Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση.

Εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας, Rosatom δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατασκευή του εργοστασίου, που θα έχει δύο αντιδραστήρες εκτιμάται στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον. Ο επικεφαλής της Rosatom, Sergei Kiriyenko που βρισκόταν στο Ανόι δεν σχολίασε το ποσό.

"Το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουμε μας δίνει ένα καλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα", δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να κερδίσει περισσότερες συμφωνίες σε επόμενο στάδιο.

Το Βιετνάμ θέλει να κατασκευάσει οκτώ πυρηνικές εγκαταστάσεις στιε επόμενες δύο δεκαετίες. Τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης αφορούν στη δημιουργία τεσσάρων αντιδραστήρων 1.000 μεγαβάτ. Ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία το 2020 τουλάχιστον έναν από αυτούς.

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: