Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ…ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΣΑΚΙΑ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΕ!!!

Διχασµένοι είναι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών αν θα επιστρέψουν τα τασάκια στα τραπέζια. Ηδη κάποιοι έχουν κηρύξει καπνιστική… ανταρσία, ενώ άλλοι εµφανίζονται διστακτικοί εξαιτίας των τσουχτερών προστίµων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ανυποχώρητη και υπενθυµίζει ότι τα τασάκια ισοδυναµούν µε πρόστιµα. Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Το τελευταίο δεκαήµερο, έχουν διενεργηθεί 3.500 έλεγχοι σε κλειστούς δηµόσιους χώρους, αλλά οι δηµοτικοί αστυνόµοι έχουν επιβάλει µόνο 30 πρόστιµα σε ιδιοκτήτες καταστηµάτων της Αττικής και στους καπνιστές θαµώνες τους.

Ο λόγος για τον οποίο υπολειτουργεί ο ελεγκτικός µηχανισµός, σύµφωνα και µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι οι επικείµενες δηµοτικές εκλογές. Οι δήµαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση µε επιχειρηµατίες στην περιοχή τους και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να έχει δοθεί άτυπη οδηγία στους δηµοτικούς αστυνοµικούς να κάνουν τα... στραβά µάτια όταν βλέπουν καπνό. Η Οµοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελµάτων ωστόσο δηλώνει αποφασισµένη να µην εφαρµόσει τον νόµο και καλεί τα µέλη της να ξαναβάλουν τα τασάκια στα τραπέζια, υποστηρίζοντας πως τα αντικαπνιστικά µέτρα ευθύνονται για την πτώση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 50%. Ωστόσο, συνάδελφοι τους κάνουν λόγο για αυτοκτονία, φοβούµενοι τα τσουχτερά πρόστιµα.

Κωµικοτραγική κατάσταση
«Θα τηρήσω τον νόµο γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω τα πρόστιµα», λέει η ιδιοκτήτρια καφενείου στο Θησείο κ. Ευφροσύνη Χρονοπούλου, η οποία θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στους χώρους καφεστίασης είναι κωµικοτραγική. «Από τον προηγούµενο νόµο της Νέας Δηµοκρατίας, είχα βγάλει τα τασάκια. Αυτό έκανα και τώρα κι ας έχει πέσει ο τζίρος του καταστήµατος κατά 60%. Εχω την εντύπωση ότι όλοι οι αρµόδιοι φάσκουν και αντιφάσκουν», σηµειώνει και υπογραµµίζει ότι στην Ελλάδα οι νόµοι δεν ισχύουν για όλους. Μάλιστα προσθέτει ότι η λύση θα ήταν να δοθεί δικαίωµα επιλογής στους καταστηµατάρχες και οι πελάτες στην πορεία να ακολουθήσουν τις προτιµήσεις τους.

Παροµοίως και ο ιδιοκτήτης καφενείου στην ίδια περιοχή κ. Σταύρος Λαµπρόπουλος εκτιµά ότι ο νόµος δεν µπορεί να αναιρεθεί από την Οµοσπονδία. «Μόνο στην περίπτωση που βγει κάποια επίσηµη απόφαση από το υπουργείο Υγείας θα ξαναβάλω τασάκια στα τραπέζια», λέει χαρακτηριστικά. Επισηµαίνει ωστόσο πως δεν µπορεί να συγκρούεται µε τους πελάτες. «Αν θέλουν, ας καπνίσουν!» υποστηρίζει και εξηγεί: «Πολλοί έρχονται και µας ρωτούν αν επιτρέπεται το κάπνισµα. Τους απαντάµε “όχι” και µας λένε πως “εγώ, θα καπνίσω κι αν έρθουν ας γράψουν εµένα!”. Βέβαια, οι περισσότεροι µόλις ακούσουν ότι δεν µπορούν να καπνίσουν, φεύγουν».

ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2010

1 σχόλιο:

tassos είπε...

Επιτέλους, γιατί δεν ζητάνε από τους καταστηματάρχες να δημιουργησουν ξεχωριστούς χώρους να τελειώνουμε; Μήπως άλλος είναι ο σκοπός τους; Να χειραγωγήσουν τους λαούς και να τους πηγαίνουν , πρόβατα μή σκεπτόμενα;