Αλλεπάλληλες είναι οι «ευρωκαταδίκες» της χώρας για καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, με απίστευτες υποθέσεις που χρειάστηκαν σχεδόν 19 χρόνια μέχρι την τελεσίδικη κρίση, υποθέσεις που μετά από 7-8 χρόνια βρίσκονται ακόμα στην ανάκριση ή μετά από 10 χρόνια «σέρνονται» μόλις στον πρώτο βαθμό! Ολοένα και περισσότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, καταδικάζουν τη χώρα για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης, αφού οι δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες γίνονται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, πέρα από τα όρια λογικών προθεσμιών, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματική τη δικαστική προστασία και υποσκάπτει την αξιοπιστία της.
Στις «ευρωκαταδίκες» επισημαίνεται κατ’ επανάληψη ότι η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων μέσα σε εύλογο χρόνο, έχει παραβιαστεί και γι’ αυτό καταδικάζεται το Ελληνικό Δημόσιο, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα «ευρωκαταδικών», όπου προηγείται πάντως η Ιταλία που αντιμετωπίζει ανάλογα φαινόμενα αρνησιδικίας.
Τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και πρόκειται σύντομα να κατατεθούν στη Βουλή δίνουν λύσεις σε ζητήματα επιτάχυνσης, αλλά διατυπώνονται από φορείς επιφυλάξεις για συρρίκνωση δικαιωμάτων. Οι «ευρωκαταδίκες» συνοδεύονται και από την επιβολή αποζημιώσεων προς τους πολίτες που ταλαιπωρούνται επί χρόνια, με χρηματικές ικανοποιήσεις για ηθική βλάβη, που συνήθως κυμαίνονται από 1.500 - 6.000 ευρώ, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που η αποζημίωση έφθασε τα 20.000 ή και τα 40.000 ακόμα ευρώ, αν και με το πέρασμα του χρόνου επιδικάζονται μικρότερα ποσά.
Για τον υπολογισμό τους, το Ευρωδικαστήριο λαμβάνει υπόψη του την πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, τη συμπεριφορά κρατικών αρχών και διαδίκων, τη ζημιά που υφίσταται ο πολίτης κ.λπ. Ανάμεσα στις υποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες «ευρωκαταδίκες» και διεθνή διασυρμό της χώρας, είναι όλες οι «μεγάλες δίκες», που έγιναν με διαδικασίες κατεπείγοντος και απόλυτης προτεραιότητας (π.χ. για τους σεισμούς, το ναυάγιο «Σάμινα» κ.λπ.) και άλλες χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθούν και άλλες συνεχίζονται ακόμα.
Μεταξύ των πρόσφατων υποθέσεων που εντόπισε ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης, ξεχωρίζουν οι ευρωκαταδίκες για:
* Αντιδικία αξιωματικού με το Δημόσιο σχετικά με επίδομα που δικαιούτο λόγω της υπηρεσίας του στην Κύπρο, όπου η οριστική απόφαση εκδόθηκε μετά από 18 χρόνια και 7 μήνες!
* Δύο ποινικές υποθέσεις εκκρεμούν ακόμα στην ανάκριση ύστερα από 7 και 8 χρόνια αντίστοιχα.
* Διεκδίκηση επιδομάτων από ιατρό του ΙΚΑ που ξεκίνησε το 1998 και ύστερα από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στο Εφετείο.
* Ασήμαντη συνταξιοδοτική διαφορά που ταλαιπώρησε συνταξιούχο ανάμεσα στις αρμόδιες Επιτροπές και το Ελεγκτικό Συνέδριο επί σχεδόν 7,5 χρόνια.
* Προσφυγή πανεπιστημιακού καθηγητή, που η αμφισβήτηση στα δικαστήρια των αποφάσεων του εκλεκτορικού σώματος κράτησε 9 χρόνια.
* Ποινικές υποθέσεις που παραμένουν ακόμα εκκρεμείς σε αναιρετικό επίπεδο ύστερα από 6,5 χρόνια.
Ο ενάγων απεβίωσε
Πέντε αναβολές σε δέκα χρόνια
Ξεχωριστή είναι η υπόθεση που ξεκίνησε το 2000 σχετικά με πλάνη και απάτη γύρω από δωρεά, που ύστερα από 10 χρόνια βρίσκεται ακόμα στον πρώτο βαθμό και ενώ ο ενάγων (παππούς) έχει ήδη πεθάνει. Στην υπόθεση αυτή δόθηκαν 5 αναβολές (λόγω της αποχής των δικηγόρων, των ευρωεκλογών, αυτεπάγγελτα, μετά από αίτημα των διαδίκων και λόγω της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου). Παρά το γεγονός ότι δεν έφταιγαν πάντα οι δικαστικές αρχές για τις αναβολές, η εκκρεμότητα της δίκης για 10 χρόνια στον α’ βαθμό σήμανε «ευρωκαταδίκη» με αποζημίωση 14.000 ευρώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου