«Πριν από δυο χρόνια εργάστηκα για ένα µικρό διάστηµα σε µια υπό ανάπτυξη χώρα, στο Μπενίν, στη Δυτική Αφρική. Οπως και άλλοι ξένοι, θέλησα να προσφέρω επιτόπου στη µεταφορά τεχνογνωσίας για την υποστήριξη των ντόπιων δασκάλων. Τις επόµενες ηµέρες θα ξαναπάω εκεί, για να δωρίσουµε στα παιδιά αυτά εκπαιδευτικό υλικό και να διαπιστώσουµε την πρόοδό τους».
Ανέλαβε εθελοντικά να βοηθήσει έναν ξένο, αφρικανικό, λαό. Στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες από το 1989, η κ. Ολυµπία Παπαγιαννακοπούλου είναι σήµερα η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ρlanète Urgence (ΡL). Της γαλλικής µη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναβαθµίσει την ποιότητα ζωής και τη µόρφωση των κατοίκων του Μπενίν.
«Το 2006 αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά µε τα θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος κι ανάπτυξης του νότιου ηµισφαιρίου του πλανήτη. Εγινα, λοιπόν, µέλος της ΡL, η οποία και κάλυπτε απόλυτα τις ανησυχίες µου. Στο τέλος του 2007 , ένιωσα πως ήταν καιρός πλέον να σταµατήσω να δαπανώ όλη την ενέργειά µου µόνο σε προσωπικές φιλοδοξίες. Αποφάσισα, έτσι, να φύγω στο Μπενίν, µε το πρόγραµµα Διακοπές αλληλεγγύης της ΡL, ταξίδι που χρειάστηκε τουλάχιστον δίµηνη προετοιµασία πάνω στο αντικείµενο. Στην ουσία δεν επρόκειτο για διακοπές, αλλά για δραστηριότητες, διάρκειας περίπου τριάντα ηµερών, σε περιοχές όπου ναι µεν επικρατεί πλέον η ειρήνη, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φτώχειας», εξηγεί στα «ΝΕΑ».
Η γεύση αυτού του πρώτου οδοιπορικού της στο Μπενίν, εκεί όπου στα λύκεια οι ξυπόλυτοι και πεινασµένοι έφηβοι διδάσκονται την «Απολογία του Σωκράτη», παραµένει αναλλοίωτη. «Είναι πραγµατικά συγκλονιστικό να το βιώνεις όλο αυτό. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κινητοποιείς όλες τις γνώσεις σου, προκειµένου να υποστηρίξεις τους επαγγελµατίες που εργάζονται εκεί. Στην πράξη, βρέθηκα από την πρώτη στιγµή αντιµέτωπη µε τη δύσκολη καθηµερινότητα των κατοίκων αυτών. Αλλά µε τη συνδροµή και των τοπικών ΜΚΟ, εντάχθηκα αυτόµατα σε πρόγραµµα υποστήριξης της εκπαίδευσης, σε µια χώρα όπου το 60% του πληθυσµού είναι νέοι και παιδιά. Στο Μπενίν, ωστόσο, όπως και στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν εκδηµοκρατιστεί, µπορεί να έχουν δηµιουργηθεί χιλιάδες σχολεία, αλλά αφενός αυτά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα µέσα (θρανία, βιβλία, εκπαιδευτικά όργανα, νερό, ηλεκτρικό, τουαλέτες κ.λπ.), αφετέρου και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, οι τάξεις είναι πολυπληθείς, µε πενήντα έως κι εβδοµήντα µαθητές. Εργο µου ήταν, ακριβώς, να βοηθήσω τα δεκαπέντε πιο αδύνατα στα µαθήµατα παιδιά παράλληλα µε τον ντόπιο δάσκαλο ώστε να κερδίσουν τη χρονιά. Χωρίς αυτή την επιπλέον στήριξή τους τέσσερις φορές τον χρόνο από τους εθελοντές της ΡL, ουσιαστικά είναι καταδικασµένα να εγκαταλείψουν το σχολείο», διηγείται η κ. Ολυµπία Παπαγιαννακοπούλου.
Με γεµάτες βαλίτσες
Στις 9 Οκτωβρίου θα µπει και πάλι στο αεροπλάνο για το δροµολόγιο Βρυξέλλες - Κοτονού. Οδικώς θα διασχίσει όλο το Μπενίν, συνολικά 600 χιλιόµετρα, σ ένα δεκαήµερο, για να καταλήξει στα βόρεια στις πόλεις Μπουκουµπιέ, Τανγκιέτα και Νατιτίνγκου, µόλις τέσσερα χιλιόµετρα από τα σύνορα µε το Τόγκο.
Και φυσικά δεν θα πάει µε άδεια χέρια η κ. Παπαγιαννακοπούλου. «Αυτή τη φορά πάω για να δω από κοντά τι έχουν αποφέρει όλες αυτές οι δράσεις που υλοποιούµε από το 2008 για την υποστήριξη των σχολείων της περιοχής, να προγραµµατίσουµε και τις επόµενες.
Με την ευκαιρία, θα γεµίσουµε τις βαλίτσες µας µε όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιµο υλικό. Ολα όσα εµείς έχουµε δεδοµένα στην καθηµερινή ζωή µας, στη χώρα αυτή δεν υπάρχουν:
ούτε επαρκής τροφή ή φάρµακα ούτε ηλεκτρικό ή πρόσβαση στην πληροφόρηση. Γι αυτό κι εµείς θα τους πάµε τώρα βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό για τις βιβλιοθήκες των ΜΚΟ, απλά φάρµακα, όπως παρακεταµόλη, βιταµίνες κι αποστειρωµένες γάζες, θα µεταφέρουµε και µηχανικό εξοπλισµό για τις ΜΚΟ που έχουν ηλεκτρικό. Μέσω συγγενών, γνωστών και φίλων, τέλος, έχουµε µαζέψει και χρήµατα, για την αγορά ηλεκτρονικών και σχολικών ειδών για εκεί».
ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου