Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

«Αντισυνταγματικές» χαρακτηρίζει τις προτάσεις Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος.

Γι' αυτό συγκαλεί έκτακτη Σύγκλητο, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ εξέφρασε προσωπικά τις «σοβαρές επιφυλάξεις του» για τις προτάσεις της υπουργού, «καθώς εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και μη συμβατότητας με τις ακαδημαϊκές αρχές». Και στάθηκε σε δύο σημεία:

* Στις προβλέψεις περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο προς τα «συμβούλια διοίκησης», όπου θα συμμετέχουν και μη πανεπιστημιακοί.

* Στο διορισμό των πρυτάνεων από τα «συμβούλια» αντί της άμεσης εκλογής, ύστερα από διεθνή προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι μπορεί να είναι και καθηγητές εκτός των οικείων ιδρυμάτων, ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.

«Το πανεπιστήμιο είναι ένας από τους δύο αυτοδιοικητικούς θεσμούς αυτής της χώρας. Αν αλλάξει ο τρόπος εκλογής των πρυτάνεων, είναι σαν να λέμε ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δεν θα εκλέγεται από τους δημότες, αλλά θα μπορεί να διοριστεί με διαγωνισμό ένας υποψήφιος από τα Σκόπια», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Χαρακτήρισε «αδιέξοδη κατάσταση τις περικοπές στα οικονομικά». Στην ερώτηση που έκανε στην ηγεσία του υπουργείου «γιατί, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μειώθηκαν φέτος οι εισαγομένοι στα ΑΕΙ;», ο κ. πρύτανης υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε απάντηση».
Ν.ΦΩΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: