Το νέο μοντέλο της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, που στηρίζεται όλο και περισσότερο σε όρους ατομικών συμβάσεων, έκανε με εντυπωσιακό τρόπο την είσοδό του το 2010. Την ώρα που οι άνεργοι, βάσει των επίσημων στοιχείων, ξεπέρασαν τους 660.000 και τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης διπλασιάζονται, έννοιες και συνθήκες εργασίας, όπως η «εκ περιτροπής», αναδεικνύονται σε μόνιμα φαινόμενα. Σχεδόν αδιαμαρτύρητα σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος ήταν κερδοφόρες, οι εργαζόμενοι δέχονται είτε να μειώσουν τον χρόνο εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών είτε να νομιμοποιήσουν με τη συναίνεσή τους απλήρωτο χρόνο υπερωριών.
Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ήρθε πριν από λίγες ημέρες και η υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, που καθορίζει αμοιβές κατώτερες από τα χαμηλότερα όρια ημερομισθίων και μισθών της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας. Το γεγονός ότι η σύμβαση αυτή υπεγράφη σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον επισφαλή, για τους όρους αμοιβής, κλάδο της φύλαξης (security) αποτελεί προπομπό και για σειρά άλλων επιχειρήσεων στον χώρο των υπηρεσιών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της πρώτης, κάτω των κατώτατων ορίων, σύμβασης είναι ότι συνδέεται και με τους όρους που θέτει ο πελάτης της εταιρείας. Δηλαδή, το ύψος των αμοιβών καθορίζεται βάσει των δυνατοτήτων που έχει ο πελάτης με τον οποίο η εταιρεία θα παράσχει υπηρεσίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, του 8ώρου και του 40ώρου αποτελεί παρελθόν. Στο φόντο της κρίσης, η σταθερή απασχόληση έχει παραχωρήσει τη θέση της στα τριήμερα, τα τετραήμερα και τις διαθεσιμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με ή χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων. Βιομηχανικές μονάδες, κατασκευαστικές εταιρείες, μελετητικά γραφεία, τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα βρίσκονται στο πρώτο κύμα των αλλαγών που συντελέστηκαν ήδη από την άνοιξη.
Mέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2010 υπεγράφησαν 168.164 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, σχεδόν διπλάσιες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, ενώ άλλες 11.767 συμβάσεις πλήρους μετατράπηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Μέσα στη διετία, πάνω από 44.000 εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς «εκ περιτροπής εργασίας», μεταφέροντας το μοντέλο «συγκυριακής» απασχόλησης των οικοδομών σε πολλές επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Το 2010, η μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι ευέλικτη. Σε όσες επιχειρήσεις η πλήρης απασχόληση συνεχίζει να αποτελεί κανόνα αντισταθμίζεται είτε με την παραίτηση διεκδικήσεων για αυξήσεις είτε με την προσπάθεια αποφυγής περισσότερων απολύσεων, ενώ μεγάλα τμήματα μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθούς πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποδέχονται, όλο και συχνότερα, περικοπή των μισθών σε ποσοστά από 10% έως και 30% επί των αποδοχών τους. Το «κερασάκι στην τούρτα»; Με τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, για τους εργαζομένους στον τομέα των θεαμάτων και ψυχαγωγίας καθώς και για τον επισιτιστικό κλάδο (εστιατόρια, κέτερινγκ) προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης και αμοιβής με «κουπόνι» για απροσδιόριστο αριθμό ημερών ή και ωρών. Και με υπουργική απόφαση αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε πόσα και ποια επαγγέλματα θα δοθεί ανάλογη δυνατότητα ατομικής αμοιβής.
Της Χριστινας Kοψινη
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου