Δώδεκα χρόνια ύστερα από την πονεμένη υπόθεση του Κουρουπητού -λόγω της οποίας η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που «έφαγε» πρόστιμο ύψους 4,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η χώρα μας παραμένει στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας», με 35 καταδίκες που αφορούν καταστρατηγήσεις, καθυστερήσεις ή ελλιπή εφαρμογή των οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η «καυτή πατάτα» που έχει κληρονομήσει το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με την υποχρέωση να μη δεχθεί νέα πρόστιμα, που πλέον θα ξεπερνούν τα 30 χιλιάδες ευρώ την ημέρα και να μην αποτελέσει αφορμή για νέο διασυρμό της χώρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Η τελευταία καταδικαστική απόφαση είχε εκδοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 για το μόνιμο πρόβλημα των δικτύων αποχέτευσης και των βιολογικών μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αλλά εκκρεμούν άλλες 32 υποθέσεις, για τις οποίες είμαστε ένα βήμα πριν από το «σκαμνί» του κατηγορουμένου. Για πάνω από τις μισές περιπτώσεις η Ελλάδα είναι υπότροπη, που σημαίνει ότι η νέα καταδίκη θα συνοδεύεται με πρόστιμα. Μέσα στον τελευταίο χρόνο η Κομισιόν έχει απευθύνει 27 προειδοποιητικές επιστολές για ισάριθμες νέες υποθέσεις, ενώ εκκρεμεί η ενσωμάτωση 15 κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Σε ορισμένες η προθεσμία έχει λήξει από τις αρχές του 2007.
Ενδιαφέρον έχει η υπόθεση με την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων, που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σπάταλα και απορροφούν το 40% της ενέργειας. Ο πρώτος νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2008, πέντε μήνες έπειτα την προθεσμία που είχε θέσει η Κομισιόν. Κρίθηκε όμως ανεπαρκής και τον Ιανουάριο του 2009 η χώρα μας ήταν και πάλι υπόλογη. Μόλις την 1η Οκτωβρίου 2010 ξεκίνησε η εφαρμογή των πρώτων μέτρων για «έξυπνα» κτίρια, ενώ από τις 9 Ιανουαρίου 2011 το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης θα είναι υποχρεωτικό γιά όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη η συγκρότηση του σώματος ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.
Το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει προσπάθεια για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Εχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για το νέο σύστημα ανακύκλωσης των μπαταριών, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μεταξύ άλλων επιβάλλει την ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση ορισμένων επικίνδυνων για την υγεία στοιχείων, όπως ο υδράργυρος.
Το μεγάλο βήμα επιχειρείται στον τομέα της αποχέτευσης, όπως εξήγησε στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Α. Ανδρεαδάκης, ειδικός γραμματέας Υδατικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ως το τέλος του χρόνου προβλέπεται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Θριασίου. Το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί από το 1998 και η χώρα μας είχε από χρόνια υποστεί την πρώτη καταδίκη. «Ρίχνουμε πλέον το βάρος στην Ανατολική Αττική», επισημαίνει, επικαλούμενος την εξασφάλιση κονδυλίων 300 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής για τα αντίστοιχα έργα σε τοποθεσίες στο Κορωπί, τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη και την Αρτέμιδα.
Σήμερα, σε ολόκληρα τα Μεσόγεια, με αύξηση του πληθυσμού κατά 25% την τελευταία δεκαετία, δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, ενώ ο μοναδικός σταθμός που έχει κατασκευαστεί στο Μαρκόπουλο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρής, που επί χρόνια ζητάει από την ΕΥΔΑΠ να ολοκληρωθούν οι μελέτες των έργων, χαρακτήρισε την υπόθεση πρώτης προτεραιότητας για τα Μεσόγεια, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η έλλειψη δικτύου προκαλεί την επιβάρυνση της ρύπανσης του εδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και θα προστατευθεί η δημόσια υγεία, αφού το 90% σχεδόν της περιοχής στερείται αποχετευτικού δικτύου».
Το μεγάλο στοίχημα ώς το 2015 είναι να καλυφθούν στην υπόλοιπη χώρα 35-400 οικισμοί με πληθυσμό από 2 έως 15 χιλιάδες κατοίκους, για τους οποίους απαιτούνται 900 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί 300 εκατ. για τις 60 μεγαλύτερες πόλεις και σύντομα ο κατάλογος θα συμπληρωθεί με άλλες 10 περιπτώσεις, για τις οποίες θα απαιτηθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» και μαζί 200 εκατ. ευρώ για να δρομολογηθούν τα έργα σε 101 οικισμούς. Το «ζουμί» όμως βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά εξασφαλίστηκαν πόροι για τη χρηματοδότηση των μελετών, που ήταν και το αδύνατο σημείο του προγράμματος. Οι περισσότεροι δήμοι όμως δεν διαθέτουν κονδύλια για μελέτες και έτσι δεν μπορούσαν επί χρόνια να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα.
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου