Ανένδοτοι εµφανίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα στη Γαλλία, σε µια πορεία σύγκρουσης που θα κορυφωθεί την Τετάρτη µε την ψήφιση στη Γερουσία των µεταρρυθµίσεων στο Συνταξιοδοτικό. Ο Νικολά Σαρκοζί, που επαναλαµβάνει ότι δεν θα υποχωρήσει, περνάει την πιο δύσκολη εβδοµάδα της προεδρίας του.
Το Σάββατο περίπου 1,2 εκατοµµύρια Γάλλοι πήραν µέρος στις διαδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά των αλλαγών που προβλέπουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη. Μεταξύ των διαδηλωτών ξεχώρισαν και πάλι πολλοί µαθητές και φοιτητές που έχουν κινητοποιηθεί έπειτα από έκκληση των συνδικάτων, καθώς, όπως λένε, «εάν οι µεγάλοι µένουν περισσότερο στην εργασία εµείς δεν θα βρούµε δουλειά ποτέ». Το σύνθηµα που κυριάρχησε ήταν «απεργία µέχρι τη σύνταξη», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κρατούσαν πλακάτ τα οποία έγραφαν «Κάρλα, σου µοιάζουµε. Και εµάς µας πηδά ο Σαρκοζί».
Ανησυχία για πλήρη παράλυση της χώρας προκαλούν και οι ελλείψεις στα καύσιµα, καθώς από την περασµένη εβδοµάδα οι εργαζόµενοι έκλεισαν πολλά από τα 12 µεγάλα διυλιστήρια της χώρας και ήδη κάποια πρατήρια βενζίνης δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που σχηµατίζουν ουρές. Εάν συνεχισθούν οι απεργίες στα διυλιστήρια, υπολογίζεται ότι τα πρατήρια θα στερέψουν στα µέσα της εβδοµάδας. Οι φόβοι ότι το διεθνές αεροδρόµιο «Σαρλ ντε Γκωλ» δεν θα έχει καύσιµα µέσα στις επόµενες 48 ώρες διαψεύσθηκαν από τον υπουργό Μεταφορών Ντοµινίκ Μπουσερό, ο οποίος τόνισε ότι το αεροδρόµιο µπορεί να προµηθεύεται καύσιµα «για απεριόριστο διάστηµα». Οι µεταφορές µπορεί να δεχθούν ακόµα µεγαλύτερο πλήγµα εάν οι ιδιοκτήτες φορτηγών κατορθώσουν, όπως σκοπεύουν, να κλείνουν περιστασιακά πολλούς δρόµους από σήµερα το πρωί το Σαββατοκύριακο µάλιστα έκλεισαν πολλούς δρόµους στα σύνορα µε το Βέλγιο µε αποτέλεσµα µια διαδροµή για την οποία χρειάζονταν 30 λεπτά να γίνεται πλέον σε περισσότερες από δύο ώρες. Πολλά βέβαια αναµένεται να κριθούν και από το εάν κατέβουν πολίτες µαζικά στους δρόµους στην απεργία της προηγούµενης εβδοµάδας υπολογίζεται ότι συµµετείχαν και διαδήλωσαν πάνω από 3,5 εκατοµµύρια Γάλλοι στις προγραµµατισµένες διαδηλώσεις της Τρίτης, µια ηµέρα πριν ψηφισθεί το νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό στη Γερουσία. Εάν εγκριθεί, το νοµοσχέδιο θα πάει στον πρόεδρο για να κυρωθεί το νωρίτερο την Παρασκευή και αναµένεται να γίνει νόµος του κράτους έως το τέλος του µηνός. Ο Σαρκοζί επανέλαβε το Σαββατοκύριακο ότι ήδη έχει κάνει όσες υποχωρήσεις µπορούσε και ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσω άλλο».
Μεγάλο ρόλο στην έκβαση της σύγκρουσης θα παίξει και η συµµετοχή των νέων.
Ολο και περισσότεροι µαθητές γυµνασίων και λυκείων κατεβαίνουν τις τελευταίες ηµέρες στους δρόµους, ενώ οι φοιτητές σχεδιάζουν από σήµερα να κλείσουν περισσότερες από 300 ανώτερες και ανώτατες σχολές και να πραγµατοποιούν ξαφνικές διαδηλώσεις σε διάφορα µέρη της Γαλλίας. Μάλιστα πολλοί εκπρόσωποί της µιλούν για έναν «νέο Μάη του 68». Οι φοιτητές έχουν ως κεντρικά συνθήµατα το «Σαρκό, τελείωσες. Η νεολαία εξεγέρθηκε» και το «δεν θέλουµε να ζήσουµε χειρότερα από τους γονείς µας». Το Σάββατο, µάλιστα, στη Λυών σηµειώθηκαν συγκρούσεις µεταξύ των φοιτητών και των δυνάµεων ασφαλείας και οι αστυνοµικοί προχώρησαν σε 150 συλλήψεις.
Κρας τεστ για όλη την Ευρώπη
ΚΑΘΩΣ το κύµα διαµαρτυρίας διογκώνεται, ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιµέτωπος µε τις µεγαλύτερες διαδηλώσεις στην προεδρία του. Η µάχη για το Συνταξιοδοτικό γίνεται το πεδίο σύγκρουσης για όλες τις αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν. «Ακόµα και εάν ο Σαρκοζί κερδίσει αυτήν τη φορά», παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής Ζακ Ρελάντ από το Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, «θα είναι µια πύρρειος νίκη». Μαζί του συµφωνούν πολλοί που θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις θα δυσκολέψουν ακόµα περισσότερο την προσπάθειά του να επανεκλεγεί το 2012. Ο Σαρκοζί πάντως, θέλοντας να δείξει ότι συνεχίζει κανονικά το πρόγραµµά του, µεταβαίνει σήµερα στην Ντοβίλ, όπου θα συναντηθεί µε τον ρώσο πρόεδρο Ντµίτρι Μεντβέντεφ και τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των συνοµιλιών για την ευρωρωσική συµµαχία σε θέµατα ασφαλείας.
Οπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι γνωρίζουν πως το συνταξιοδοτικό σύστηµα είναι προβληµατικό και κατανοούν ότι χρειάζεται αλλαγές, µιας και το έλλειµµα στον τοµέα αυτό ξεπερνά τα 32 δισεκατοµµύρια ευρώ. Παρ ότι όµως η αύξηση των ορίων ηλικίας στη Γαλλία είναι µόνο δύο χρόνια, δηλαδή πολύ λιγότερα απ ό,τι σε άλλα κράτη της Ευρώπης, θεωρούν γενικά ότι οι αλλαγές που προωθεί ο Σαρκοζί είναι κοινωνικά άδικες. Δεν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι τη σύγκρουση της κυβέρνησης Σαρκοζί µε τα εργατικά συνδικάτα αυτή την εβδοµάδα την παρακολουθούν µε µεγάλο ενδιαφέρον οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα συνδικάτα καθώς παρόµοιες µεταρρυθµίσεις προωθούνται παντού. Ο,τι γίνεται αυτές τις ηµέρες στη Γαλλία, λένε οι ειδικοί, θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου