Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΓΑΛΛΙΑ ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ»… ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ

«Μαύρη εβδομάδα» με χιονοστιβάδα επαναλαμβανόμενων απεργιών που ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πανεθνική απεργία οργανώνεται από οκτώ μεγάλα συνδικάτα την Τρίτη.

Σε γενικές συνελεύσεις τους οι εργαζόμενοι σε τομείς-κλειδιά της οικονομικής δραστηριότητας αποφάσισαν την έναρξη στάσεων εργασίας σε μεταφορικά μέσα, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, λιμάνια ανεφοδιασμού πετρελαιοφόρων, διυλιστήρια πετρελαίου στον τομέα της ενέργειας, στις εταιρείες γκαζιού και ηλεκτρικού, στην Total, στην εκπαίδευση, στον δημόσιο τομέα, στα ταχυδρομεία. Φοιτητές και μαθητές θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει «μπούμερανγκ» ύστερα από την αδιαλλαξία που έδειξε, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των συνδικάτων για ουσιαστικές βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Παρά τις τρεις μαζικές κινητοποιήσεις μέσα σε ένα μήνα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, η κυβέρνηση επέμεινε στη στρατηγική της φθοράς του κινήματος, υποβαθμίζοντας τον όγκο των διαδηλώσεων και παραμένοντας ανυποχώρητη σε επίμαχα μέτρα. Η ακαμψία αυτή οδήγησε σε «εμπλοκή» κι εξόργισε τους εργαζομένους.

Τα συνδικάτα θεωρούσαν αρχικά «ριψοκίνδυνο στοίχημα» μια έκκληση για γενικευμένες απεργίες, εφόσον πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι να υποστούν σημαντική απώλεια ημερομισθίων. Κινδυνεύοντας να ξεπεραστούν από τη βάση των εργαζομένων σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, σκλήρυναν τις θέσεις τους και προχωρούν σε επίδειξη δυνάμεων και μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT, πανίσχυρο συνδικάτο στον τομέα των διυλιστηρίων πετρελαίου, ανακοίνωσε την απεργία του κλάδου μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για επαναλαμβανόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στις αστικές συγκοινωνίες. Ξεπερνώντας τις διαφορές εκτιμήσεων, τα συνδικάτα υποστηρίζουν σήμερα την πραγματοποίηση κυλιόμενων απεργιών.

Ο ηγέτης της CGT, Μπερνάρ Τιμπό, δήλωσε ότι «στους εργαζόμενους κατά κλάδο εναπόκειται να αποφασίσουν με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις κάθε ημέρα ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες τους σχετικά με την επανάληψη των απεργιών». Η τάση που διαμορφώνεται στον τομέα των συγκοινωνιών είναι στάσεις εργασίας από 12-30 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την «περιφρόνηση» που δείχνει η κυβέρνηση, αρνούμενη να υποχωρήσει σε επίμαχα μέτρα, όπως η παράταση της συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Εντείνοντας την πίεση ενώ εξετάζεται το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στη Γερουσία, όπου η Δεξιά δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ελπίζουν να επιτύχουν ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η Αριστερά δίνει σκληρή κοινοβουλευτική μάχη και ζητάει απόσυρση του νομοσχεδίου, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο απόσυρσης ύστερα από ογκώδεις κινητοποιήσεις, από τον πρώην πρωθυπουργό Βιλπέν, επίμαχου νομοσχεδίου για την προσωρινή απασχόληση. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους γερουσιαστές να δείξουν «αυστηρότητα» και «επαγρύπνηση». Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από την ψήφο των κεντρώων για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία και ανησυχεί για την ψήφιση της μεταρρύθμισης. Ορισμένοι γερουσιαστές, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ραφαρέν, εκτιμούν ότι «δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τα κοινωνικά κινήματα» και ζητούν επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, εκτιμώντας ότι η κοινοβουλευτική μάχη θα είναι κρίσιμη με φόντο το τεταμένο κοινωνικό κλίμα.

Η σκλήρυνση των συνδικάτων ανάγκασε τον Σαρκοζί να κάνει μικρές παραχωρήσεις. Από τα Ηλύσια εκδόθηκε ανακοινωθέν με το οποίο προβλήθηκαν «θετικές» τροπολογίες που κατέθεσε στη Γερουσία η κυβέρνηση. Η μία τροπολογία αφορά γονείς που διέκοψαν την εργασία τους τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα τριών ετών μετά τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους και οι οποίοι θα μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους, σε μία μεταβατική περίοδο πενταετίας. Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης. Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.

Τα συνδικάτα κρίνουν τα νέα μέτρα ανεπαρκή. Η Αριστερά εκτιμά ότι «πρόκειται για παραπέτασμα καπνού» κι ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο», εξωθώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με άγνωστες συνέπειες.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: