Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τα σωματεία σκηνοθετών, σεναριογράφων, τεχνικών, μουσικοσυνθετών-στιχουργών, ο σύνδεσμος Ελλήνων παραγωγών κινηματογράφου,τηλεόρασης και βίντεο, οι αιθουσάρχες, το σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους, οι κινηματογραφικές λέσχες και το studio-παράλληλο κύκλωμα καταδικάζουν απερίφραστα με ανακοίνωσή τους το νέο κινηματογραφικό νομοσχέδιο ως «αντι-δημοκρατικό και άκρως μεροληπτικό», γιατί «αγνοεί την ίδια την κινηματογραφική κοινότητα».

Και προσθέτουν ότι «φωτογραφίζει προκλητικά τα συμφέροντα μιας κλειστής ομάδας».

Σύμφωνα με τα παραπάνω σωματεία, ο Παύλος Γερουλάνος «καταφέρνει να παρουσιάσει την αδιαφάνεια ως διαφάνεια και τη χειραγώγηση από το κράτος με τον καθολικό διορισμό των αρεστών στα Δ.Σ. ως αξιοκρατία».

Οσον αφορά τους κινηματογραφικούς πόρους, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο «δεν διασφαλίζει τη σταθερή ροή πόρων» και αμφισβητούν ότι τα κανάλια θα εφαρμόσουν το 1,5%, αφού ο νόμος είναι «ασαφής και ελαστικός, δεν προβλέπει κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του και παραγράφει χρέη είκοσι χρόνων».

Καταγγέλλουν ότι η μετατροπή του Κέντρου Κινηματογράφου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου καταργεί τις Διατάξεις Δημοσιότητας στις οποίες, ως Α.Ε., ήταν υποχρεωμένο μέχρι σήμερα και δημιουργεί σοβαρά οικονομικά και νομικά προβλήματα. Τέλος, διαφωνούν με την κατάργηση των Κρατικών Βραβείων.

Καλούν την κινηματογραφική κοινότητα, τις προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα νομοσχέδιο-τροχοπέδη και να συνηγορήσουν υπέρ μιας πραγματικά ανοιχτής και δημοκρατικής διαβούλευσης μεταξύ δημιουργών του κινηματογράφου και Πολιτείας που θα οδηγήσει σε έναν αναπτυξιακό και δημοκρατικό νόμο. Διότι, όπως τονίζουν, «η διαδικασία fast track της Δημόσιας Διαβούλευσης μόνο για 9 μέρες είναι σαφής παρωδία του θεσμού του open government».
Β. ΓΕΩΡΓ.

ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: