Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με σημερινή, έκτακτη συζήτηση για το θέμα των Ρομά, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για την «υψηλού επιπέδου» προγραμματισμένη συνάντηση στις 20 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο για το ίδιο θέμα.
Στόχος είναι να κατορθώσουν τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος των Ρομά.

Η έκτακτη συζήτηση έγινε με βάση έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, για το θέμα των Ρομά, με αφορμή τις πολλαπλές πολιτικές δηλώσεις τον τελευταίο καιρό για ζητήματα πολιτικής ασφάλειας.
Την έκθεση εισηγήθηκε η Λουξεμβούργια βουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων Αν Μπρασέρ και υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τόμας Xάμαρμπεργκ.
Απευθυνόμενη στην Ολομέλεια η εισηγήτρια Αν Μπρασέρ έθιξε το γεγονός ότι αμέσως μετά την έκθεση του περασμένου Ιουνίου και το ψήφισμα για τους Ρομά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάποιες χώρες «δεν δίστασαν να κάνουν πολιτικές δηλώσεις κατά των Ρομά συσχετίζοντάς τους με το έγκλημα και την παρανομία».

Υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις οδηγούν στην έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και ανέφερε ότι σε καμία χώρα-μέλος δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος των Ρομά.
Υποστήριξε επίσης ότι τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας δεν μπορούν να λυθούν με το λόγο, στιγματίζοντας μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα.
Παίρνοντας το λόγο ο Επιτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Χάμαμπεργκ, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των Ρομά, δήλωσε ότι στους Ρομά δεν παρατηρείται μεγαλύτερη εγκληματικότητα από άλλες ομάδες και δεν θα πρέπει να αγνοούμε το συσχετισμό ανάμεσα σε φτώχεια- αποκλεισμό- εγκληματικότητα.

Ανέφερε ότι από γενιά σε γενιά οι Ρομά γνωρίζουν την ιστορία τους, για τις διώξεις τις οποίες έχουν υποστεί και τις άλλες διακρίσεις, οι δε συζητήσεις στο εσωτερικό της κοινότητας υπονομεύονται από την αίσθηση του μίσους των άλλων.
Σήμερα, υπογράμμισε ο επίτροπος, ο φόβος έχει κυριεύσει τις κοινότητες των Ρομά, που βλέπουν τις ακραίες ομάδες να τους έχουν ως στόχο, τους ηγέτες να μην τους προστατεύουν και να κάνουν μάλιστα και αρνητικές δηλώσεις.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε όλα αυτά και όταν διαπράττονται σφάλματα πρέπει να αναγνωρίζονται. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής των ηγετών. Ειλικρινά ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο στην υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Στρασβούργο στις 20 Οκτωβρίου», κατέληξε ο κ. Χάμαρμπεργκ.
Αμέσως μετά τον Επίτροπο, το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Σήμερα, το θέμα είναι να κάνουμε πράξη αυτά που ψηφίζουμε και για να τα κάνουμε πράξη πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια σε αυτούς που κάνουν ακραίες ενέργειες και δεν κάνουν αυτοκριτική», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, οι ενέργειες του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί «είναι ακραίος κρατικός εξτρεμισμός που παραβιάζει τη Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να μη φοβόμαστε να το λέμε».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι το ίδιο έκανε πριν από δύο χρόνια και ο Μπερλουσκόνι. Και οι δύο -είπε- υιοθετούν μια ατζέντα της άκρας δεξιάς για να κερδίσουν ψήφους τα κόμματά τους.
"Η πολιτική Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι είναι κρατικός εξτρεμισμός που παραβιάζει τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ετσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε εάν δεν θέλουμε να αναπτύσσονται εξτρεμιστικές τάσεις στην κοινωνία, όταν δε ηγέτες μεγάλων κρατών-μελών καταφεύγουν στον εξτρεμισμό για λόγους λαϊκισμού και ψηφοθηρίας θα πρέπει να μη διστάζουμε να τους επικρίνουμε", είπε ο κ. Παπαδημούλης, εκφράζοντας, όπως σημείωσε, την πολιτική του ομάδα.
Κάνοντας αναφορά στη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο της 20ής Οκτωβρίου, είπε ότι «περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση αυτή, η οποία δεν θα πρέπει να περιορισθεί σε ωραία λόγια, αλλά να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών μέτρων για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει τους Ρομά».

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: