Συγκρούσεις µαθητών µε αστυνοµικούς, αποκλεισµένα διυλιστήρια, ακυρώσεις πτήσεων: λίγο πριν τεθεί προς ψήφιση η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση στη Γερουσία, το κίνηµα διαµαρτυρίας στη Γαλλία παίζει (κατά το κοινώς λεγόµενο) τα ρέστα του.
Αποθέµατα πετρελαίου για περίπου 94 ακόµη ηµέρες διαθέτει, σύµφωνα µε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η Γαλλία· σύµφωνα µάλιστα µε εκτιµήσεις, η κυβέρνηση θα χρειαστεί πολύ σύντοµα να επιστρατεύσει τα στρατηγικά της αποθέµατα. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ενεργοποίηση, χθες το απόγευµα, ενός «διυπουργικού κέντρου κρίσης» που αναλαµβάνει «τον συντονισµό µεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών του κράτους ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασµός της χώρας µε καύσιµα».
Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί ότι θα καταφύγει αν χρειαστεί στη χρήση βίας προκειµένου να αποφευχθεί η παράλυση της οικονοµίας, οι εργαζόµενοι στην πετρελαϊκή βιοµηχανία συνεχίζουν για όγδοη ηµέρα τις κινητοποιήσεις τους, οξύνοντας τις αρνητικές συνέπειες της απεργίας που πραγµατοποιούν εδώ και τρεις εβδοµάδες σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας και ένα σχέδιο µεταρρύθµισης της λειτουργίας του λιµένα οι εργάτες στο Φος-Λαβερά, το µεγαλύτερο λιµάνι διακίνησης πετρελαίου της χώρας.
Σταµάτησαν τα διυλιστήρια
Σε έντεκα από τα 12 διυλιστήρια η παραγωγή έχει σταµατήσει, το 12ο υπολειτουργεί. Στο διυλιστήριο του Γκρανπουί, ανατολικά του Παρισιού, έγινε επίταξη των απεργών που όµως σχηµάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα αποκλείοντας την είσοδο. Περίπου 1.800 από τα συνολικά 12.500 πρατήρια καυσίµων της χώρας αντιµετώπιζαν χθες προβλήµατα εφοδιασµού βενζίνης ή ντίζελ λόγω και της αυξηµένης ζήτησης από τους ανήσυχους οδηγούς. «Η κατάσταση είναι κρίσιµη», δήλωνε εκπρόσωπος της Εxxon Μobil. «Οποιος αναζητεί βενζίνη ή πετρέλαιο στις περιοχές του Παρισιού και της Ναντ θα έχει προβλήµατα».
Στην πραγµατικότητα, προβλήµατα αντιµετωπίζουν πλέον όλοι οι κλάδοι των µεταφορών. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν σήµερα το 50% των πτήσεων από το αεροδρόµιο του Ορλί και το 30% από πολλά άλλα αεροδρόµια, συµπεριλαµβανοµένου του µεγαλύτερου παρισινού αερολιµένα Σαρλ ντε Γκωλ. Στον χορό των κινητοποιήσεων µπήκαν χθες δυναµικά και οι οδηγοί φορτηγών, οργανώνοντας πολυάριθµες επιχειρήσεις - «σαλιγκάρι» πέριξ µεγάλων πόλεων: κινούµενοι µε την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα, κατέληγαν να δηµιουργούν µποτιλιαρίσµατα χιλιοµέτρων στα περίχωρα του Παρισιού και της Λίλης.
«Οσο δεν υποχωρεί η κυβέρνηση δεν υποχωρούµε κι εµείς», έλεγε στέλεχος του συνδικάτου CGΤ, µε όπλο δηµοσκόπηση που έδειξε ότι το 71% των Γάλλων στηρίζουν τις κινητοποιήσεις. Ενας νέος γύρος διαδηλώσεων, ο έκτος κατά σειρά µέσα σε έναν µήνα, έχει προγραµµατιστεί για σήµερα σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι µαθητές στους δρόµους
Δυναµικό «παρών» δίνουν οι µαθητές που εντάχθηκαν καθυστερηµένα αλλά µε άγριες διαθέσεις στο κίνηµα διαµαρτυρίας κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και εµµέσως κατά της συνολικότερης πολιτικής και συµπεριφοράς του Νικολά Σαρκοζί. Στο Παρίσι, τη Λυών, τη Νίκαια, τη Ρουέν, τη Μυλούζη, τη Λίλη, τη Νάντη και σε πολλές µικρότερες πόλεις µαθητές που έχουν κάνει κατάληψη στα σχολεία τους συγκρούστηκαν χθες µε αστυνοµικούς. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, στάσεις λεωφορείων καταστράφηκαν, πέτρες εκσφενδονίστηκαν εναντίον των οργάνων της τάξης που απάντησαν µε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 200 προσαγωγές «ταραξιών».
Εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, ενώ σαφώς µικρότερης έκτασης είναι οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήµια αφού οι φοιτητές προτιµούν προς το παρόν τις διαδηλώσεις. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταµατήσει το κίνηµα», διακήρυξε χθες ωστόσο ο επικεφαλής της Unef, της µεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης, «ακόµα και µετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, ο δρόµος µπορεί να ακυρώσει αυτό που κάνει το Κοινοβούλιο, το είδαµε το 2006 µε το Σύµφωνο Πρώτης Πρόσληψης». «Η µεταρρύθµιση είναι απαραίτητη και η Γαλλία είναι αποφασισµένη να προχωρήσει σε αυτήν, όπως έκαναν και οι γερµανοί µας εταίροι», επανέλαβε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί στην Ντοβίλ.
Η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση έχει ήδη περάσει από τη Βουλή, αύριο ή µεθαύριο (απέµεναν χθες να εξεταστούν περισσότερες από 500 τροπολογίες που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση…) και αναµένεται να περάσει και από τη Γερουσία. Κατόπιν αυτού, µένει µόνο µια τυπική ψηφοφορία από τα µέλη επιτροπής που εκπροσωπεί και τα δύο σώµατα του Κοινοβουλίου.
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου