Θερμή υποδοχή στο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και προετοιμάζονται για σκληρό απεργιακό αγώνα.
Οι εκλογές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανέδειξαν μεν αυτοδύναμη την ΠΑΣΚ, αλλά αυτό δεν δείχνει να αλλάζει την άποψη των εργαζομένων για το σχέδιο νόμου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ) επισημαίνει πως το υπουργείο Υποδομών «ετοίμασε ένα νομοσχέδιο χωρίς να μας καλέσει σε διάλογο. Τους στείλαμε τις προτάσεις μας, αλλά δεν μας είπαν τίποτα».
Η κριτική είναι έντονη για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, που κάνουν λόγο για μεταφορά προσωπικού από τον ΟΣΕ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
«Δεν πρόκειται για μετατάξεις, η διαφορά είναι μεγάλη. Με τη μεταφορά ο εργαζόμενος πηγαίνει σε ένα άλλο περιβάλλον, με άλλες αποδοχές και χωρίς να παίρνει μαζί του τα δικαιώματα και ό,τι έχει αποκτήσει στον ΟΣΕ», εξηγεί ο Ν. Κιουτσούκης, επικαλούμενος και τις απόψεις εργατολόγων με τους οποίους επικοινώνησε η ΠΟΣ.
Οσο για το σιδηροδρομικό δίκτυο, «πηγαίνουμε με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και σε ένα δίκτυο 800 χλμ. έναντι των 2.500 χλμ. που έχουμε σήμερα».
Το νομοσχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό του δικτύου σε 4 κατηγορίες, από τις οποίες η τρίτη περιλαμβάνει τις γραμμές στις οποίες έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια και η τέταρτη τις υπό κατάργηση.
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, «γραμμές που είναι υπό αναστολή θα μπορούν να καταργηθούν από το δίκτυο μέσα σε 12 μήνες. Σκεφτείτε τη γραμμή Τρίπολη-Καλαμάτα που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια», λέει ο Ν. Κιουτσούκης. «Να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θέλουμε κανονικό σιδηρόδρομο ή σιδηρόδρομο-λούνα παρκ, που θα λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα. Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ανταγωνιστών του τρένου, δηλαδή στα ΚΤΕΛ», προσθέτει.
Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή. «Η απόφασή μας είναι απεργία διαρκείας, που θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή», σημειώνει ο Ν. Κιουτσούκης.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατά 30% μείωση στο προσωπικό του ΟΣΕ, που σήμερα ανέρχεται σε 6.000 άτομα, μέσω της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης και των μετατάξεων (ή μεταφορών) εργαζομένων.
Ειδικότερα για τις μετακινήσεις προς άλλους φορείς, στο νομοσχέδιο προστέθηκε αναφορά με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν σε εθελοντική βάση τη μετάταξη-μεταφορά τους. Εάν ο αριθμός των... εθελοντών δεν είναι αρκετός, θα γίνουν και υποχρεωτικές μετακινήσεις.
Επίσης, το Δημόσιο αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του ΟΣΕ, που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα αποκτά το σύνολο σχεδόν της ακίνητης περιουσίας του, μέρος της οποίας -όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο- μπορεί να πωληθεί.
Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται η «προικοδότησή» της με τροχαίο υλικό και η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, που θα αποκτήσει το 49% της εταιρείας και θα αναλάβει εν λευκώ τη διοίκησή της. Τέλος, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση μεγάλου αριθμού δρομολογίων, αλλά και για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ καταργούνται από 1/1/2011 πάσης φύσεως ατέλειες, όπως οι ειδικές τιμές για ΑμεΑ, πολύτεκνους κ.λπ.
Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου