Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Πίσω από τις εξαγγελίες των πολιτικών κρύβεται συνήθως μια παγίδα. Στην περίπτωση του βρετανού πρωθυπουργού η «φάκα» βρισκόταν, μεταξύ άλλων, στα επιδόματα που δίνονται σε ανέργους, οικογένειες με παιδιά και ανύπαντρους γονείς.

Προεκλογικά, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχόταν στους Βρετανούς ότι θα μετέτρεπε τη χώρα «σε παράδεισο των οικογενειών με παιδιά στην Ευρώπη», υπονοώντας διεύρυνση του υπάρχοντος κοινωνικού κράτους.

Αντί αυτού, λίγους μόλις μήνες μετά τη συγκατοίκησή του με τους φιλελεύθερους, που όσο δεν κατείχαν θέσεις εξουσίας ήταν υπέρμαχοι της διατήρησης αυτών των επιδομάτων, προωθεί μια σειρά μέτρων από τα οποία πλήττεται κυρίως αυτή η κοινωνική ομάδα.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι άνεργες ανύπαντρες μητέρες και οι μακροχρόνια άνεργοι που ζουν σε κρατικά σπίτια και επιβιώνουν αποκλειστικά με κρατικά επιδόματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το 2013 όσοι παραμένουν στο ταμείο ανεργίας πάνω από 12 μήνες θα χάνουν το 10% του επιδόματος. Οσο για τις εργατικές κατοικίες δίνεται το δικαίωμα στους οργανισμούς που τις διαχειρίζονται να ενοικιάζουν τα σπίτια στις τιμές της αγοράς.

Οι χρόνιοι άνεργοι είναι μια κοινωνική ομάδα που δημιουργήθηκε όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξομοίωσαν το επίδομα ενίσχυσης του μισθού των 260 λιρών τον μήνα, που δινόταν σε χαμηλόμισθες οικογένειες, με αυτό του επιδόματος ανεργίας, δημιουργώντας μια νοσηρή νοοτροπία. Στα σχέδια της κυβέρνησης όμως εντάσσεται και η κατάργηση των επιδομάτων σε άνεργες μητέρες με παιδιά πάνω από επτά ετών, με σκοπό να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας καλύπτοντας θέσεις υποαπασχόλησης.

Μια κίνηση που, όπως υποστηρίζει το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Γκίγκερμπρεντ, θα οδηγήσει 11-15.000 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς οι γονείς τους θα χάσουν τα επιδόματα και είτε δεν θα έχουν βρει δουλειά ή δεν θα αμείβονται αρκετά. «Πρόκειται για 111 χιλιάδες οικογένειες που θα κληθούν να ζητήσουν εργασία σε μια οικονομικά δύσκολη εποχή όταν το σύστημα που έχουμε κληρονομήσει είναι δυσλειτουργικό και αρνείται να προσλάβει ανύπαντρες μητέρες με μικρά παιδιά» υποστηρίζει η πρόεδρος του ιδρύματος, Φιόνα Μίλερ.

Μια δεύτερη κατηγορία που θα πληγεί είναι οι οικογένειες με παιδιά που κερδίζουν γύρω στις 30.000 λίρες τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι από την αύξηση των φόρων και την κατάργηση επιδομάτων, όπως το επίδομα των παιδικών σταθμών, θα χάσουν το 6,7% του εισοδήματός τους. Σε μια χώρα όπου ο θεσμός των «γιαγιάδων-νταντάδων» δεν ευδοκιμεί η κατάργηση επιδομάτων που αφορούν παιδιά είναι ένα γερό «χαστούκι».

Ερευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IFS), ενός από τους πλέον έγκυρους οργανισμούς στη Βρετανία, υποστηρίζει ότι η οικονομική αυτή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει 81 δισ. λίρες πέφτει δυσανάλογα στους ώμους των μεσαίων οικογενειών. «Οι περικοπές είναι ποσοστιαία μεγαλύτερες στις μεσαίες από τις πλούσιες οικογένειες» αναφέρει σε έκθεσή του το IFS, προκαλώντας την αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ, που έσπευσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Το δίδυμο πάντως Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλεγκ δεν έχει απέναντί του μόνο τους δυσαρεστημένους βρετανούς ψηφοφόρους. Τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει και στο εσωτερικό των φιλελευθέρων, οι οποίοι αρνούνται να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος, Σάιμον Χαγκς, απειλεί με κοινοβουλευτική «ανταρσία» στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των επιδομάτων.

Μια κίνηση που στηρίζεται ήδη από τους εργατικούς και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό των φιλελευθέρων, καθώς ο Νικ Κλεγκ έχει ταχθεί ήδη υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.
ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: