Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ενδεχόµενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να λάβει κι άλλα µέτρα εάν η αναµενόµενη αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειµµα της χώρας µας από την Εurostat είναι µεγάλη άφησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν.Μιλώντας από την Ουάσιγκτον κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας ο Καν χαρακτήρισε “ατυχή εξέλιξη” την επερχόµενη αναθεώρηση η οποία, όπως είπε, µένει τώρα να φανεί πόσο µεγάλη θα είναι καθώς αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια.

Η αναθεώρηση
“Πρέπει να ξέρουµε ακριβώς πόσο µεγάλη θα είναι η αναθεώρηση που αφορά το 2009- πόσο επηρεάζει το 2010. Μόνο τότε θα είµαστε σε θέση να ξέρουµε εάν θα επηρεάσει το πρόγραµµα που έχουµε σχεδιάσει”, είπε µε νόηµα ο Καν προσθέτοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο “σωστό δρόµο και αυτό είναι το πιο σηµαντικό πράγµα που πρέπει να υπογραµµιστεί”.

Για το θέµα της επερχόµενης αναθεώρησης των στοιχείων από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Εurostat) ο Καν θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα ήταν καλύτερο να είχε τις σωστές πληροφορίες από την αρχή, αλλά όπως τόνισε ήδη η ελληνική κυβέρνηση εφαρµόζει ένα πολύ τολµηρό πρόγραµµα κάτι µε το οποίο συµφωνεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύει ακόµη ότι σε πολλά σηµεία τα µέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν καλύτερα από το αναµενόµενο αν και “µένουν πολλά ακόµη να γίνουν”. Αυτή τη στιγµή “δεν θα συµβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι”, συµπλήρωσε ο Καν.

Επικρίσεις Ντελόρ
Αυστηρή κριτική στην πολιτική της Γερµανίας και της Καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κάλεσε το Βερολίνο να ξαναβρει το δρόµο της Ευρώπης. Οι χώρες της ευρωζώνης, όπως είπε, δεν έχουν µόνο δικαιώµατα αλλά και υποχρεώσεις, δήλωση που θεωρείται ότι έχει σαν αποδέκτη τη γερµανική κυβέρνηση που δίστασε να χορηγήσει βοήθεια στην Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: