Κυριακή, Οκτωβρίου 10, 2010

ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ, «ΠΑΙΖΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο έχει ανοίξει για τρεις τουλάχιστον γαλάζιους πρώην υπουργούς (Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα) που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ, πιθανότατα, θα τους συνοδεύσουν και άλλοι δύο (Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκης) -η τύχη των οποίων, όμως, θα παίζεται ώς την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, οπότε και λήγει η προθεσμία παράδοσης του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για το «ιερό» σκάνδαλο στον πρόεδρο της Βουλής. Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι το Ειδικό Δικαστήριο θα λειτουργήσει, δεδομένου ότι θα παρεμβληθεί το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Αν διαπιστωθεί παραγραφή, παύει κάθε παραπέρα διαδικασία.

Στην παραπομπή των Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα φαίνεται να συμπίπτουν ΠΑΣΟΚ και ελάσσων αντιπολίτευση (η Ν.Δ. έχει αποχωρήσει), στη βάση της διαπίστωσης ότι υπέγραψαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας με τη μονή, που επισύρουν την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Προσεγγίζουν, ωστόσο, διαφορετικά το «διά ταύτα», εκτιμώντας ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ούτως ή άλλως, κοινό πόρισμα δεν αναμένεται. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί: Το ΚΚΕ, που εκπροσωπείται από τον Αντ. Σκυλάκο, έχει σταθερή θέση. Δεν συνυπογράφει με άλλα κόμματα. Ο ΛΑΟΣ, διά του Αθ. Πλεύρη, θέλοντας να αποφύγει τις αιχμές της Ν.Δ. περί εγκατάστασής του στην «πράσινη πολυκατοικία», επικαλείται το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος και προσανατολίζεται να επιμείνει στην άποψη της παραγραφής. Το πιθανότερο είναι να μην προτείνει παραπομπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Θ. Δρίτσα, θα καταθέσει δικό του πόρισμα, ζητάει παράταση των εργασιών της προκαταρκτικής για παραπέρα έρευνα και νομική τεκμηρίωση και δηλώνει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα και ότι τίθενται διλημματικά ζητήματα.

Για τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη υπάρχουν διαφοροποιημένες θέσεις. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατατείνει στην παραπομπή τους, με το σκεπτικό ότι, ναι μεν δεν έχουν υπογράψει, έχουν προβεί όμως σε ενέργειες που οδηγούν στο αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

Ειδικότερα: Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τις καταθέσεις στις δύο εξεταστικές επιτροπές και την προκαταρκτική, μελετούν όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις των πρώην υπουργών και, αντιπαραβάλλοντάς τες με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, καταλήγουν.

* Για τον Π. Δούκα: Κομβικό σημείο στο κατηγορητήριο που αναμένεται να τον συνοδεύει αποτελεί η παραίτηση από τη δίκη στο Εφετείο της Ροδόπης, που είχε αποφανθεί ότι η λίμνη ανήκει στο Δημόσιο, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου, Κ. Ψάλτη (τιμωρήθηκε), που βρισκόταν σε επαφή με τον Εφραίμ, κρατούσε στα συρτάρια. Η απόφαση αυτή του τότε υφυπουργού Οικονομικών και ο συμβιβασμός με τη μονή, στην οποία παραδόθηκε η λίμνη, κρίνεται ως βάση για τις παραπέρα παράνομες πράξεις των ανταλλαγών. Οι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν ότι η μονή, γνωρίζοντας ότι δεν είχε κυριότητα και το αποτέλεσμα της δίκης, ζήτησε από τη νεοεκλεγείσα το 2004 κυβέρνηση της Ν.Δ. να παραιτηθεί από τη δίκη. Μάλιστα, ο Π. Δούκας, φοβούμενος μήπως στο μεταξύ δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου, για την οποία πίεζαν οι κάτοικοι της περιοχής, έστειλε με... κούριερ το έγγραφο για κατάργηση της δίκης και συμβιβασμό με τη μονή. Η σπουδή αυτή, υποστηρίζουν, συνιστά δόλο. Ο Π. Δούκας υπέγραψε επίσης, από κοινού με τον Β. Μπασιάκο, την υπουργική απόφαση για τις ανταλλαγές.

* Στον Β. Μπασιάκο αποδίδεται ότι εξέδωσε την απόφαση για τις ανταλλαγές χωρίς καν να τη δημοσιεύσει στο ΦΕΚ και αυτό, κατά την άποψη έγκριτων νομικών και καθηγητών πανεπιστημίου, αποτελεί παράβαση καθήκοντος και υπέρβαση εξουσίας.

* Τον Αλ. Κοντό βαρύνει η ανταλλαγή των 8.000 και πάνω στρεμμάτων του δάσους της Ουρανούπολης, το οποίο, αφού κοστολογήθηκε ως δάσος και άρα χαμηλής αξίας, αφού δεν μπορούσε να οικοδομηθεί, στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκε και παραδόθηκε στη μονή ως οικοδομήσιμη έκταση, γεγονός που πολλαπλασίασε την αξία της με γεωμετρική πρόοδο.

* Ο Γ. Βουλγαράκης ελέγχεται διότι δεν ζήτησε τη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και δεν απέτρεψε την ανταλλαγή.

* Ο Θ. Ρουσόπουλος βαρύνεται για τη σύσκεψη στη Ζαλοκώστα με φορείς της Ξάνθης και για την επικοινωνία με τον Β. Μπασιάκο για την προώθηση των αιτημάτων της μονής, χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Η δράση του ελέγχεται και αναλύεται υπό το φως και της απαγγελίας κατηγορίας κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του Γ. Αγγέλου από τη Δικαιοσύνη για το τηλεφώνημα προς τον Π. Δούκα.
ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: