Oι μάνατζερ των φαρμακευτικών εταιρειών, κυρίως των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων «τρίβουν τα χέρια τους». Οι πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αυξάνονται μήνα με το μήνα. Στην ελληνική αγορά είναι η δεύτερη σε μέγεθος κατηγορία φαρμάκων- μετά τα καρδιολογικά- και με εκτός συναγωνισμού τα αντικαρκινικά. Εφέτος μάλιστα οι προβλέψεις της φαρμακευτικής αγοράς κινούνται εντελώς αντίστροφα από την πορεία όλων των υπολοίπων επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι σε τεμάχια (συσκευασίες) οι πωλήσεις θα αυξηθούν ίσως και κατά 20%. Επιδόσεις εκπληκτικές οι οποίες είναι ευθέως ανάλογες του άγχους και της ανασφάλειας που τείνει πλέον να επικρατήσει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες βιώνουν, τους τελευταίους μήνες, ριζικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Και για το μέλλον κάθε πρόβλεψη είναι αίολη. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Από την εποχή των celebrities και του lifestyle, αρκετοί κινδυνεύουν να βρεθούν στην «εποχή των νεόπτωχων». Το άγχος, η ένταση, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, και για αρκετούς είναι καταφύγιο τα «χάπια της χαράς».
Στην εξέλιξη των πωλήσεων των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων εφέτος μπορεί να αποδοθεί και η διακύμανση του άγχους και της ανασφάλειας που διακατέχει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Ετσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΙΜS ο πιο... «ανασφαλής» μήνας ήταν ο περασμένος Μάρτιος. Η «απογείωση» των spreads των ελληνικών ομολόγων «απογείωσε» και τις πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Αυτόν τον μήνα οι φαρμακευτικές εταιρείες πούλησαν 774.186 συσκευασίες και έβαλαν στα ταμεία τους 12.931.643 ευρώ- τις μεγαλύτερες πωλήσεις τους πραγματοποίησαν το επτάμηνο ΙανουαρίουΙουλίου. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, η προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης φαίνεται ότι προς στιγμήν λειτούργησε «λυτρωτικά» και οι πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών μειώθηκαν την ίδια περίοδο στις 729.410
και 684.751 συσκευασίες αντιστοίχως. Και η κατάσταση αλλάζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όπου οι πωλήσεις «φεύγουν» στις 740.683 και 751.146 συσκευασίες αντιστοίχως. Οι πωλήσεις, λοιπόν, σημειώνουν ραγδαία άνοδο, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συνταγογράφησή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι τιμές τους κυμαίνονται από 26 ευρώ ως και 67 ευρώ ανά συσκευασία. Και σήμερα είναι μία ακόμη ιδιαίτερη περίοδος -αντίστοιχα στο παρελθόν οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1999- κατά την οποία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι υπερδανεισμένο, έχοντας διαμορφώσει ένα επίπεδο ζωής που πλέον δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Η αιφνίδια και ασυνήθιστη πίεση οδηγεί εύκολα στα αντικαταθλιπτικά, οι πωλήσεις των οποίων είναι μεγαλύτερες και από τα... παυσίπονα!
Οι φαρμακευτικές εταιρείες- στις πολυεθνικές ανήκουν τα εννέα από τα 10 best sellers αντικαταθλιπτικά της ελληνικής αγοράς- στους επτά μήνες του έτους εισέπραξαν περί τα 81 εκατ. ευρώ από αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο (και ευάλωτο) τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το 2008, χρονιά που εκδηλώθηκε διεθνώς η οικονομική κρίση, στην ελληνική αγορά πουλήθηκαν 8.441.722 συσκευασίες και οι φαρμακευτικές εταιρείες εισέπραξαν 141.771.000 ευρώ. Τον επόμενο χρόνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν, ανήλθαν στις 8.766.831 συσκευασίες, και οι Ελληνες πλήρωσαν 145.314.000 ευρώ. «Ψυχολογικές αναταράξεις»
Εφέτος, χρονιά έντονων οικονομικών διακυμάνσεων και ως εκ τούτου «ψυχολογικών αναταράξεων», μεταπτώσεων και ισχυρής ανασφάλειας, υπολογίζεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κατορθώσουν εν τέλει να πουλήσουν ίσως και 10 εκατομμύρια συσκευασίες, και τα έσοδα τους εκτιμάται ότι ίσως πλησιάσουν τα 170 εκατ. ευρώ.
Και, φυσικά, δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων γνωρίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη και φέρνουν δισεκατομμύρια κέρδη στα ταμεία των πολυεθνικών ομίλων που δεσπόζουν στη διεθνή αγορά. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του έγκυρου οργανισμού ερευνών της φαρμακευτικής αγοράς ΙΜS Ηealth, τα αντικαταθλιπτικά είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κατηγορία φαρμάκων σε πωλήσεις στις ΗΠΑ ανερχόμενες σε σχεδόν 10 δισ. δολάρια, ενώ στη διεθνή αγορά οι πωλήσεις τους ανέρχονται σε 20 δισ. δολάρια- κατέχουν την πέμπτη θέση μεταξύ των πλέον ευπώλητων φαρμάκων- και των αντιψυχωτικών φτάνουν τα 23,3 δισ. δολάρια.
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου