Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Νέος κύκλος διαδηλώσεων ξεκίνησε σήμερα στη Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου του Νικολά Σακροζί.

Τα εργατικά συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση. Το νομοσχέδιο πρόκειται να εξετασθεί από τη Γερουσία από τις 5 Οκτωβρίου.

Συνολικά 229 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί από την ένωση CGT για τη σημερινή ημέρα των κινητοποιήσεων. Στην τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μεταξύ 997.000 και 3 εκατ. διαδηλωτές, σύμφωνα με τα αποκλίνοντα στοιχεία που κοινοποίησαν αστυνομία και συνδικάτα.

Οι ενώσεις ευελπιστούν ότι θα συγκεντρωθούν περί τα “δύο με τρία εκατ. διαδηλωτές” και εκτιμούν ότι το κίνημά τους θα διευρυνθεί και στον δημόσιο τομέα.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρεν, στο Σαν Μπριέκ (δυτικά), στο Σαιντ Ετιέν, στο Κλερμόν-Φεράν και ακόμη στο Αιξ-εν-Προβάνς και στο Καλαί. Στην πρωτεύουσα και στις μεγαλουπόλεις της Γαλλίας (Νάντη, Λίλη, Μασσαλία) οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί για τις 15.30, ώρα Ελλάδος.

Τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά έως αργότερα το απόγευμα.

ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ:Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αστακού απο το Κατάρ

"Στις 6 Αυγούστου αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο fast track, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη μονομανία για την κατάργηση περιβαλλοντικών κεκτημένων στο όνομα μιας προσχηματικής ανάπτυξης.
Το τελευταίο σίριαλ του επεισοδίου αφορά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Qatar για επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.
Η λέξη μυστικοπάθεια αρμόζει στο συγκεκριμένο deal, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι συνεργασίας ούτε το αντικείμενο των επενδύσεων. Ξέρουμε σίγουρα πως ένα μεγάλο μέρος από τα ανωτέρω 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG (υγραέριο) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της συγκεκριμένης επένδυσης, μήπως βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Στην αρχή η επένδυση εμφανίστηκε ως μονάδα καύσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνδυασμένη με δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και πρότυπες καλλιέργειες φυκιών που θα αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Λεγόταν μάλιστα τότε πως η επένδυση θα δημιουργούσε 1.500 νέες θέσεις εργασίας και το παραγόμενο ρεύμα θα εξάγονταν στο σύνολό του στην Ιταλία.
Με το πέρασμα του καιρού, όμως, διαπιστώθηκε πως η μονάδα θα παράγει ηλεκτρισμό καίγοντας το ιδιαίτερα προβληματικό υγραέριο (LPG), οι θέσεις εργασίας έπεσαν σε σχεδόν 140, ενώ τα φύκια έχουν σταματήσει να ακούγονται.

* Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος.