ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ DOWNLOAD ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ...ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΓOΥΝ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ "ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ" ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΤΗ ΧΩΡΙΣΤΑ... ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ P2P ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ...
Πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας online και εναρμονισμό στις νομοθεσίες των χωρών-μελών της ΕΕ σε θέματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα προβλέπει η Εκθεση Γκαλό, η οποία ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση πήρε το όνομά της από τη γαλλίδα ευρωβουλευτή Μαριέλ Γκαλό η οποία ηγήθηκε της συντακτικής ομάδας και σύμφωνα με ψήφισμα του Κοινοβουλίου, θα αποτελέσει τη βάση για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με θέματα που αφορούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η απόφαση του Κοινοβουλίου έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες κατηγορούν την Γκαλό ότι συνέταξε μια έκθεση υπαγορευμένη από τη βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος και βασισμένη σε παραποιημένα στοιχεία. «Πρέπει να επιβάλουμε στο Διαδίκτυο νόμους που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία, αλλιώς θα γίνουμε μια ζούγκλα όπου θα ισχύει ο νόμος του ισχυροτέρου» δήλωσε πρόσφατα η Γκαλό. Στην έκθεση προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή κυρώσεων σε χρήστες οι οποίοι παράνομα «κατεβάζουν» και ανταλλάσσουν αρχεία online από τους ίδιους τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τις τοπικές εταιρείες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι επίσης η επιβολή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυρώσεων, όπως η παύση παροχής Ιnternet σε χρήστες που κατεβάζουν παράνομα αρχεία από το Διαδίκτυο.
Οι επικριτές της έκθεσης κάνουν λόγο για ακόμη μία επιτυχία του λόμπι της βιομηχανίας του θεάματος που θέλει να απαγορευτεί και να διώκεται αυστηρά η ανταλλαγή αρχείων μέσω του Διαδικτύου. Οπως αναφέρουν, οι προτάσεις της Γκαλό επιβάλλουν μέτρα δυσανάλογα αυστηρά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών.
Οσον αφορά την επιβολή κυρώσεων από τους ίδιους τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών, λένε ότι θα ανοίξει την πόρτα για τη δημιουργία μιας ιδιότυπης «αστυνομίας» πνευματικών δικαιωμάτων. Αν οι προτάσεις της Γκαλό ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πάροχοι ιντερνετικών υπηρεσιών και η βιομηχανία της διασκέδασης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τη νόμιμη διαδικασία και να επιβάλλουν κυρώσεις κατά το δοκούν.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ψήφισμα της έκθεσης είναι ακόμη μία απόπειρα εκ μέρους των πολιτικών να ελέγξουν το Διαδίκτυο όταν κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον. Θυμίζουν ότι όταν τελικά η βιομηχανία της μουσικής κατάφερε να κλείσει την ιστοσελίδα Νapster, όπου οι επισκέπτες αντάλλασσαν μουσικά αρχεία, οι χρήστες του Διαδικτύου είχαν ήδη «μετακομίσει» σε δίκτυα ed2k και όταν άρχισαν να κλείνουν τα δίκτυα αυτά, οι χρήστες είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τα torrents. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε απόπειρα να αντιμετωπιστεί νομοθετικά μια δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, όταν τελικά ψηφίζεται έχει ήδη ξεπεραστεί από την ψηφιακή πραγματικότητα.
ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου