Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2010

FRONTEX:Ο ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στη βάση του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, και συγκεκριμένα μέσα στον Πύργο Ελέγχου του Λιμενικού Σώματος, στην Ακτή Βασιλειάδη, ξεκίνησε χτες επίσημα τη λειτουργία του το πρώτο περιφερειακό παράρτημα («Επιχειρησιακό Γραφείο») που «στήνει» η E.E «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών» Frontex. Τα «εγκαίνια» της λειτουργίας έγιναν χτες το πρωί όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Ιlkka Laitinen και άλλοι.

Με το παράρτημα στον Πειραιά ισχυροποιείται η δράση του Frontex ως ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού για παρεμπόδιση της εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους, λόγω των πολεμικων και οχι μονο επεμβάσεων των μεγαλων δυναμεων της εποχης μας. Η λειτουργία του είναι πιλοτική και ανάλογα με το πόσο «αποτελεσματικός» θα είναι ο ρόλος του ως κατασταλτικός μηχανισμός θα εκτιμηθεί αν τελικά θα παραμείνει στον Πειραιά. Οπως αναφέρεται και σε «ενημερωτικό σημείωμα» του ΥΠΡΟΠΟ: «Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή ενός χρόνου, διάστημα μετά το οποίο θα αξιολογηθεί η δράση του και θα εκτιμηθεί εάν θα παραμείνει στον Πειραιά ή όχι».

Η ζώνη ευθύνης του παραρτήματος είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, συντονίζοντας επιχειρήσεις σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Αποστολή του, όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια των εγκαινίων από τον εκτελεστικό διευθυντή και άλλους, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Πρόκειται δηλαδή για μηχανισμό καταστολής σε βάρος των λαών που θα επεμβαίνει όπου θελήσουν οι "μεγαλες δυναμεις", με την Ελλάδα - με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο «σημείωμα» του ΥΠΡΟΠΟ: «Η συζήτηση για συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ είχε ξεκινήσει με επιστολή που είχε στείλει ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την εποχή που ήταν Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στον αρμόδιο επίτροπο, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το παράρτημα, θα απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και «ανεξαρτησίας» από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών - μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ...ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρεζα,με καθε σεβασμο στην ανθρωπινη ζωη και το δραμα που περνανε οι μεταναστες ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ΡΕ ΦΙΛΕ!
Να παρουν και οι γαμωευρωπαιοι κανεναν που εχουν κλεισει τα συνορα και τους στελνουν ολους Ελλαδα!Τι ειμαστε εμεις ρε φίλε;οι πονοψυχοι της παρεας;;;Ολοι το παιζουν φιλελευθεροι αλλα οταν ερθει η ωρα της κρισης τους σουταρουν!!!

Ανώνυμος είπε...

"ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.
<------------------------->
Το σχόλιο σας έχει αποθηκευτεί και θα είναι ορατό μετά την έγκριση του ιδιοκτήτη του ιστολογίου.



ΚΑΛΗ ΦΑΣΗ.......