Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

FT: ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Οι δράσεις για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και της ευρωζώνης από τη διεθνή κοινότητα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αγωνία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απειλή που συνιστούσε για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα η καθυστερημένη αντίδραση των Ευρωπαίων, τονίζουν σε εκτενές αφιέρωμα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν δύο φορές στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Απρίλιο, ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης.

Την αγωνία των Αμερικανών επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ο τέως υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, καθώς και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημειώνει ότι «η ανησυχία των ΗΠΑ συνέβαλε στην πρόοδο των πραγμάτων».

Η πρώτη συνάντηση στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Καναδά στις 22 Απριλίου, με τον επίτροπο Όλι Ρεν να θυμάται ότι είχαν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης της κρίσης, καθώς και ότι είχε σαφές πως ΗΠΑ και ΔΝΤ θα στήριζαν την ευρωζώνη.

Η δεύτερη συνάντηση ακολούθησε δύο ημέρες αργότερα στο γραφείο του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος συμφώνησε με τους κ.κ. Ρεν και Παπακωνσταντίνου ότι η ευρωζώνη θα συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τα 2/3 του ποσού και το ΔΝΤ με το υπόλοιπο 1/3.

Ευθύνες ΟΑΣΑ στα «ζωικά ένστικτα» επενδυτών

Για υπερβολικές αντιδράσεις και επίδειξη «ζωικών ενστίκτων» κατηγορεί επενδυτές της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης ο επικεφαλής του τμήματος Ομολόγων και Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του ΟΑΣΑ, μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Χανς Μπλόμεσταϊν, αναφερόμενος στις απότομες διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σχολιάζει ότι «η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και όχι απαραίτητα βασισμένη σε γεγονότα, αλλά σε ζωικά ένστικτα που προκαλούν πολύ πιο εκτεταμένες πωλήσεις στην αγορά ομολόγων από όσες δικαιολογούνται από τα δεδομένα».

Κατά τον αξιωματούχο του ΟΑΣΑ αυτό δημιουργεί ένα «φαινόμενο γκρεμού» που ρίχνει ξαφνικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ασφαλή εθνικά οικονομικά προϊόντα. «Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αξιόπιστη εκτίμηση για την αλλαγή στο ρίσκο που συνιστούν οι εθνικές κυβερνήσεις και για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αγορές», προσθέτει ο κ. Μπλόμεσταϊν.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος επισημαίνει εξάλλου ότι υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες κυβερνήσεις να υπερβάλλουν με τα μέτρα λιτότητα που υιοθετούν στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Αυτά τα υπερβολικά μέτρα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χανς Μπλόμεσταϊν.

Ο αξιωματούχος του ΟΑΣΑ προσθέτει ότι τα «ζωικά ένστικτα» των επενδυτών θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, λόγω των μεγάλων χρεών που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις με τη διάσωση των τραπεζών τους και την τόνωση των οικονομιών τους.

ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: