Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜOΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΑΣ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΕΤΡΟ...

Στάση αναμονής τηρεί το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της άρσης του φορολογικού απορρήτου και της δημοσιοποίησης των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών, καθώς μετράει τις αντιδράσεις που υπήρξαν και περιμένει την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, «η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την απάντηση της Αρχής, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει» .

Ο νόμος για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στις εφορίες ισχύει από το 1994, αλλά ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που συμπεριέλαβε στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2010 ουσιαστικά επικαιροποίησε το θέμα να δημοσιοποιούνται φορολογικά στοιχεία νομικών και φυσικών προσώπων όχι μόνο σε λίστες εφοριών αλλά και στο Διαδίκτυο, θέτοντας ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως για παράδειγμα αυτοί που θα έχουν πρόσβαση να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος Τaxis και να μην μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα περισσότερες από 10-20 ονόματα με στοιχεία φορολογουμένων.

Ολα αυτά έχουν τεθεί υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων
[Η δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογουμένων αποτελεί κοινή πρακτική στις σκανδιναβικές χώρες ]
Η δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογουμένων αποτελεί κοινή πρακτική στις σκανδιναβικές χώρες
Προσωπικού Χαρακτήρα και αναμένεται η απόφασή της, η οποία, αν είναι θετική, θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή πολιτών και επιτηδευματιών. Πάντως, στις σκανδιναβικές χώρες και ειδικότερα στη Νορβηγία κάθε χρόνο δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία φορολογουμένων και μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής: «Θεσμοθετείται η χρήση του Διαδικτύου στη δημοσιοποίηση του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ, που περιέχει:

α) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης, β) τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων, γ) το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, δ) το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία, και ε) τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.

Με την τροποποιημένη διάταξη το δικαίωμα πρόσβασης στον συγκεκριμένο κατάλογο φορολογουμένων που αποτελεί δημόσια πληροφορία περιλαμβάνει και τη χρήση του Διαδικτύου. Η δημοσιότητα των φορολογικών δεδομένων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων, που- σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αποτελεί ένα εύλογο μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η ταυτοποίηση του χρήστη που έχει πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο επιτρέπει τη θέσπιση ποσοτικών κριτηρίων ως προς τον αριθμό των δεδομένων που θα εξαχθούν».

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΛΙΝΚ ΑΠΟ GOOGLE MAPS ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΚΛΠ ΚΑΚΟΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΒΛΑΚΕΣ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Α.Ε.

ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.