Από το «κομπόδεμά» τους και με δανεικά ζουν πλέον σχεδόν οι μισοί Θεσσαλονικείς (ποσοστό 47%), καθώς τα έσοδά τους δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009- το αντίστοιχο των πολιτών, που δηλώνουν ότι τα βγάζουν πέρα με το εισόδημά τους, έστω "ίσα-ίσα" (40%). Αυτά προκύπτουν από την έρευνα "Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου 2010" της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 πολιτών.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς (ποσοστό 79%, έναντι 74% στο "Βαρόμετρο Μαρτίου 2010"), αναμένουν ότι η ανεργία «θα αυξηθεί πολύ» στο επόμενο 12μηνο, φόβος που επιβεβαιώνεται από τη σφυγμομέτρηση προθέσεων των επιχειρήσεων για απολύσεις.
Το βαρόμετρο αφήνει πάντως κάποια περιθώρια αισιοδοξίας: αυτά προέρχονται από το γεγονός ότι υπάρχει σαφής βελτίωση δεικτών, που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το 6% των ερωτηθεισών επιχειρήσεων (έναντι μόλις 1% τον Μάρτιο) δήλωσε ότι το επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό είναι "παραπάνω από ικανοποιητικό".
Εννιά στους δέκα δεν προτίθενται να αγοράσουν ΙΧ ούτε σπίτι
Οι καταναλωτές, πάντως, εξακολουθούν να «τα βρίσκουν σκούρα». Το 36% (24% τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων Θεσσαλονικέων δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση «επιδεινώθηκε πολύ» το τελευταίο 12μηνο. Πάνω από τρεις στους δέκα (33%) προβλέπουν ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο.
Απρόθυμοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών: σε ποσοστό 92% απάντησαν ότι δεν θεωρούν «καθόλου πιθανό» να αγοράσουν ΙΧ στους επόμενους μήνες (90% τον Μάρτιο) ή να χτίσουν σπίτι.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε ότι «πλησιάζουμε σε οριακές καταστάσεις». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο τέλος του 2011 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα πιθανότατα θα ενταθούν κι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «δεν είναι κοντά».
Πρότεινε την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας (συγκεκριμένου εμβαδού και αντικειμενικής αξίας), ώστε να κινηθεί ο κλάδος των κατασκευών και εισηγήθηκε να υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση των εταιριών ασφαλιστικών πιστώσεων, ώστε να αυξηθούν τα πλαφόν των πιστώσεων, που δίδονται στις ελληνικές εταιρίες, από τις ξένες επιχειρήσεις.
«Οι αντοχές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μειώνονται», είπε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα σημειώματα περαίωσης, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έκτακτης εισφοράς και ημιυπαίθριων».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ποτέ. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώθηκε στις -63 μονάδες, έναντι -67 σε εθνικό επίπεδο και -12 σε επίπεδο Ε.Ε.
Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ακόμη ότι η κατάστασή τους είναι χειρότερη το τελευταίο 12μηνο (με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στις -58 μονάδες, έναντι -48 τον Μάρτιο 2010), ενώ εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί στο επόμενο (-47 μονάδες, έναντι -45 τον Μάρτιο, με βάση μια κλίμακα όπου το +100 σημαίνει ότι όλοι προβλέπουν βελτίωση και το -100 ότι όλοι αναμένουν επιδείνωση).
Στο μεταξύ, σταθερά κακή (σε σχέση με τον περασμένο “Μάρτιο 2010”) είναι η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για την πορεία τους στο περασμένο εξάμηνο, ενώ επιδείνωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις παραγωγής για το προσεχές.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αποτυπώνει κατάσταση έντονης απαισιοδοξίας, αφού βρίσκεται στις -47 μονάδες, έναντι -17 σε εθνικό επίπεδο και +5 σε ευρωπαϊκό.
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει και ο αντίστοιχος δείκτης για το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, που διαμορφώνεται στις -43 μονάδες (από -41 τον Μάρτιο), έναντι -45 σε εθνικό επίπεδο και +2 μονάδων σε ευρωπαϊκό. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις προβλέπουν επιδείνωση τζίρου, διατυπώνουν αυξημένη απαισιοδοξία για την πορεία πωλήσεων και παραγγελιών προς τους προμηθευτές στο επόμενο εξάμηνο και εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης, αλλά και των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Κατασκευαστές: υποφέρουν, αλλά δεν ρίχνουν τις τιμές
Στο πιο χαμηλό του επίπεδο, από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, τον Μάρτιο του 2009, βρίσκεται ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές” στο νομό Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις -56 μονάδες, έναντι -66 σε εθνικό και -29 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ωστόσο, αν και το τρέχον επίπεδο παραγγελιών στο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αρνητικό, η πρόθεση μείωσης των τιμών παραμένει σε πολύ χαμηλότερα, επίπεδα συγκριτικά με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη.
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου